«Verdens verste menneske»:

Spås som Oscar-vinner

Den norske suksessfilmen «Verdens verste menneske» har høstet mange lovord, og spås av flere filmanmeldere som mulig Oscar-vinner.

KRITIKERROST: Dette er traileren til Joachim Triers nye film «Verdens verste menneske». Filmen har fått internasjonal oppmerksomhet og flere høye terningkast. Video: SF STUDIOS Norge. Vis mer
Publisert

«Verdens verste menneske» har fått store mengder skryt siden den hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i juli. I oktober ble den Norges Oscar-kandidat, og blant flere internasjonale anmeldere troner den på topplista i kampen om den gjeve Oscar-statuetten.

Et samlet norsk anmelderkorps har gitt filmen gode anmeldelser. Samtlige anmeldere trillet enten femmer eller sekser på terningen.

Internasjonale anmeldere har også latt seg begeistre over filmen, og spesielt hovedrolleinnehaver Renate Reinsve.

Entertaintment Weekly er full av lovord om Reinsve, og mener hun kan ha gode muligheter til å bli kåret til beste kvinnelige skuespiller under Oscar-utdelingen. De mener også «Verdens verste menneske» har godt potensial til å ta prisen hjem for beste film under utdelingen.

- Reinsve bør finne seg selv blant kappløpet om beste skuespillerinne, skriver nettstedet.

Gode muligheter

Hovedrollene i Joachim Triers nye dramakomedie om kjærligheten i vår tid spilles av Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Handlingen er lagt til Oslo, og følger opp handlingen fra Triers tidligere filmer «Reprise» og «Oslo 31. august».

Entertaintment Weekly er heller ikke de eneste som gir Reinsve skryt. I en artikkel fra Los Angeles Times uttaler flere filmeksperter seg om hvem de tror kan vinne de høythengende prisene for beste film og beste skuespillerinne under Oscar-utdelingen i mars neste år.

De lister plasseringene opp fra 1-10, der 1 er den de tror har best sjanse til å vinne statuetten.

Glenn Whipp i LA Times har stor tro på at Reinsve kan vinne den gjeve utmerkelsen, og setter henne på 3. plass, bak Penélope Cruz for «Parallel Mothers» og Kristen Stewart for filmen «Spencer».

Claudia Puig i KPCC setter Reinsve på 4. plass, mens Anne Thompson i IndieWire setter henne på en 8. plass.

HISTORISK: Skuespiller Renate Reinsve ble historisk under filmfestivalen i Cannes. Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener dette er viktig for norsk film. VIDEO: Canal + Vis mer

Kan sikre to priser

Samlet sett mener panelet til LA Times at «Verdens verste menneske» også har muligheten til å få prisen for årets beste film. Blant 20 plasseringer er «Verdens verste menneske» samlet sett på 9. plass.

Hvis «Verdens verste menneske» ikke vinner prisen for årets beste film, har den likevel mulighet til å sikre seg én gjev statuett - nemlig prisen for beste internasjonale film. Sist Norge var Oscar-nominert i denne kategorien var med Joachim Rønning og Espen Sandbergs film «Kon-Tiki» fra 2012.

LA Times mener «Verdens verste menneske» har gode muligheter til å vinne denne kategorien, og setter den på 3. plass - uavgjort med den danske filmen «Flee».

Tim Cogshell i KPCC’s FilmWeek er den av panelet som har mest tro på Oscar-statuett til filmen. Han setter «Verdens verste menneske» på 2. plass, bak den iranske filmen «A Hero».

Strålende anmeldelser

Uansett om det blir prisdryss til filmen under Oscar-utdelingen, er det ingen tvil om at filmen virkelig har satt Norge på kartet.

Rotten Tomatoes samler anmeldelser fra en rekke aviser og anmeldere. Der har filmen har samlet en score på 100 prosent fra 48 anmeldere. Det er den aller høyeste karakteren som kan gis til filmer, og innebærer at ingen anmeldelser av filmen har vært negative.

I Norge har filmen også blitt en suksess. Den har til nå fått over 200 000 besøk på kino, viser tall fra kinotoppen til Filmweb. Foreløpig må den se seg slått av katastrofefilmen «Nordsjøen», «Tre nøtter til Askepott» og James Bond-filmen «No Time To Die».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer