Spaserturen

Mine årlige bokhøydepunkt er utgivelsene fra Bokvennen forlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For dette lille, heroiske forlaget holder stand mot den etter hvert noe morkne kjøpmannsånd hos enkelte store, og er av dem som leverer det betydelige av verdenslitterære oversettelser. Blant de mer ukjente av disse «store døde» er sveitseren Robert Walser (1878- 1956). Han var en av Kafkas yndlingsforfattere og regnes blant de fremste av de store revolusjonerende modernistiske forfattere fra denne tida.

Borgerlig idyll

Den autodidakte Walser levde et omflakkende og ensomt liv og tilbrakte sine siste 25 år på en nerveklinikk i Herisau, der han brettet papirposer og gikk lange turer. Før det hadde han et utall underlige jobber - blant annet som assistent hos en ingeniør. Og «Assistenten» (1909) er da også en slags selvbiografi - der jeg-personen er en selsom blanding av ironiker og ydmyk tjener.

Vår antihelt arbeider som ulønnet sekretær for en stormannsgal oppfinner av nyttige apparater som en dypboremaskin, en patronautomat, en sykestol og et reklameur, og assistentens oppgave består stor sett i å be om betalingsutsettelser, vanne i hagen eller gynge den «fine» hustruen på husken. Han nyter den borgerlige idyll, den gode mat, selskapslivet og de fire yndige små barna, men da i en trygg borgerlighet som er helt på randen - i et konkursrammet hus med en faderlig tyrann, der den stygge datteren hundses og den vakre idylliseres. Vår helt forsøker riktignok å si fra, men nyter likevel denne helt unyttige ydmyke tilværelsen - og da med en selsom åndelig slapphet. For «ja, han hadde nok ånd også, men han tok for mange pauser i tenkningen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer