YTRE FIENDE: «Den ytre trusselen har forent mange, og har dessuten forsterket solidariteten inne i landet. Uansett hvordan situasjonen på Krim løser seg har Putin på en merkelig måte bidratt til det beste for Ukraina», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
YTRE FIENDE: «Den ytre trusselen har forent mange, og har dessuten forsterket solidariteten inne i landet. Uansett hvordan situasjonen på Krim løser seg har Putin på en merkelig måte bidratt til det beste for Ukraina», skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spasibo, herr Putin!

Du hjalp ukrainere å forenes.

Debattinnlegg

Situasjonen på Krim er fortsatt anstrengt. Selv om konflikten ennå ikke er løst har Putins aggresjon allerede påvirket Ukraina. Påvirkningen er likevel positiv - Putin hjalp ukrainere å forenes.

Det er klart at Russland fikk et tilbakeslag med sin aggresjon. Nesten hele verden fordømmer Putin. G8-medlemmene boikottet en samling i Sotsji. Både aksjekursen og rubelen har blitt svekket.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Samtidig har både EU og USA lovet å hjelpe Ukraina finansielt. EU-representanter er klare til å inngå en allianse med Ukraina i nærmeste framtid, og for å åpne det europeiske markedet for ukrainske varer.

Ytterligere har Putins aggresjon i mye større grad hatt påvirkning for Ukraina som nasjonalstat. Ukraina er tradisjonelt framstilt som et land delt i to regioner, den russiske og den ukrainske, på en språklig, kulturell og politisk måte. Da folket samlet seg imot Janukovitsj sitt regime, ble disse forskjellene mindre aktuelle. Putins handlinger har bare forsterket effekten.

I flere av de største byene i østlige og sørlige delene av Ukraina gikk folket ut i gatene for å støtte landets integritet. Det viktigste er at slike demonstrasjoner fant sted i Donetsk, byen som er tradisjonelt ansett som knutepunktet for den russiske innflytelsen. Selv om demonstrasjonen ble angrepet av prorussiske tilhengere er det vanskelig å fastslå at østlige og sørlige Ukraina helt og holdent støtter Russland.

Prorussiske aktivisters handlinger ansees ikke å være et uttrykk for et betydelig flertall av befolkningen. Innen det ukrainske samfunn regnes det som innlysende at over halvparten av slike «aktivister» i virkeligheten er russiske statsborgere.

Nå får det ukrainske forsvaret enorm støtte fra folket. En gammel skeptisk holdning mot forsvaret er borte etter at de krimske soldatene sa at de vil kjempe for Ukraina til siste kule. Rekrutteringsoffiserer opplevde stor tilstrømning av rekrutter, noe de aldri tidligere har sett.

I Lviv, et kultursenter i det ukrainsktalende vest, hadde folket en russisktalende dag, da alle prøvde å snakke russisk for å støtte russisktalende ukrainere. Borgermesteren sendte en videomelding til innbyggere i Øst- og Sør-Ukraina. Hovedmålet med meldingen, som dessuten var på russisk, var å vise støtte til landets integritet, og å invitere de skeptiske til å besøke vesten slik at de kunne se at det er ingen språkproblem.

Krim-Tatarene, den etniske og religiøse minoriteten, har offisielt proklamert sin støtte til ønsket om at Krim forblir innenfor Ukrainas grenser. De bringer mat til ukrainske soldater som holder vakt i kontrollposter.

Det ser ikke ut til at konflikten på Krim er over, og alle de innenlandske problemene i Ukraina vedvarer. Men den ytre trusselen har forent mange, og har dessuten forsterket solidariteten inne i landet. Uansett hvordan situasjonen på Krim løser seg har Putin på en merkelig måte bidratt til det beste for Ukraina. Spasibo, herr Putin!

KOMMENTARFELTET BLIR DEBATTLEDET AV BJØRN BRATTEN.