VIKTIG FESTIVAL: - Månefestivalen er særegen, den er ingen kopi av andre, sier Bård Eker, som blar opp av egen lomme for å redde festivalen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
VIKTIG FESTIVAL: - Månefestivalen er særegen, den er ingen kopi av andre, sier Bård Eker, som blar opp av egen lomme for å redde festivalen. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Speed-entusiast redder festival i Fredrikstad

Koenigsegg- og Hydrolift-eier droppet Saab, men blar opp penger for Månefestivalen.

Månefestivalen i Fredrikstad er reddet.

500 000 kroner Koenigsegg-eier Bård Eker og andre næringslivstopper har hostet opp 500 000 kroner - foreløpig.

Hvert år ser nye festivaler dagens lys, mens andre forsvinner - ofte på grunn av økonomiske problemer.

Etter å vært et fargrikt innslag i Fredrikstad siden sommeren 2001, begjærte Månefestivalen seg konkurs i fjor høst.

Har egenart Så kommer et knippe gode hjelpere på banen, næringslivspatrioter som både ser viktigheten av at så vel fotballen som kulturen holder seg i elitedivisjonen.

- Månefestivalen har etablert seg som en særegen festival som har turt å ta vare på sin egenart, sier Bård Eker, som mener den er viktig for byen.

Pengesterke karar i det lokale næringslivet mener at festivalen har livets rett, og har sørget for å skaffe en halv million kroner til det nyetablerte aksjeselskapet.

Lage retningslinjer I tillegg til å reise penger, skal også næringslivstoppene sittet i styret - noe som er temmelig uvanlig i en musikkinstitusjoner.

- Vi skal ikke legge oss opp i bookingen, men skal være med på å lage retningslinjer og sørge for at de blir holdt.

Det sier Bård Eker - mannen som for alvor ble rikskjendis da han ville redde Saab-konsernet i fjor. Innenfor bil- og båtdesign er han en internasjonal størrelse.

Musikk og design Mannen som startet festivalen, Jimmy Olsen, er tilbake som festivalsjef etter å ha vært borte i tre år. Han er glad for at næringslivet satser på festivalen - og at de vil være med og holde orden på økonomien.

- Passe på penga, det er det de gutta kan.
- Vi andre skal booke band. Næringslivsstyret ønsker at vi skal være den annerledesfestivalen som vi er, med fokus på musikk og design - og der er jo Eker god å ha, sier Jimmy Olsen.

3,5 millioner Bård Eker er vokst opp i Gamlebyen i Fredrikstad, og han mener det er viktig at den historiske festingsbyen forblir levende.

- Månefestivalen har sjel, og den passer godt inn i Gamlebyen, sier Eker.

Festivalen 27.-29. juli har i år et budsjett på 3,5 millioner, hvorav om lag halvparten skal gå til å hyre artister.

- Vi skal ikke bli stor, men være en liten, viktig og god festival for regionen, sier Jimmy Olsen.

LETTET: Jimmy Olsen er tilbake som festivalsjef, og er glad for at næringslivet skal sitte i styret. Foto: Anders Grønneberg
LETTET: Jimmy Olsen er tilbake som festivalsjef, og er glad for at næringslivet skal sitte i styret. Foto: Anders Grønneberg Vis mer