- Speiler ikke platesalget

Norsk Artistforbund har anmeldt VG-lista til Konkurransetilsynet fordi de mener den er konkurransevridende og ikke avspeiler det reelle platesalget i Norge. Særlig norske artister diskrimineres, mener forbundet.

- Ei offisiell liste skal være korrekt. Vi hevder at VG-lista fortegner virkeligheten, sier leder Tore Hansen i Artistforbundet. Han antyder at hele 35 prosent av platesalget skjer på bensinstasjoner og kiosker. Men dette fanges ikke opp.

Urettferdig

- Vi er flere norske artister som har diskutert «den offisielle norske salgslista» lenge. Det er flott at Norsk Artistforbund setter fokus på det urettferdige i måten lista blir framstilt på, sier Bjarne Brøndbo, DDE-vokalist. Namsos-bandets album, «Vi ska fæst», ligger beskjedent plassert på VG-lista, til tross for at den er blant landets mest solgte plater og har passert 45|000 eksemplarer. Hvorfor figurerer den ikke høyere enn på 38. plass på lista som skal avspeile hvilke plater som selger best i Norge for tida?

Bensin og DDE

- Mange av platene våre blir ikke blir kjøpt i platebutikker, men i kiosker og bensinstasjoner. På Statoil-stasjonene har plata solgt i mer enn 10|000 eksemplarer, sier Brøndbo, og er svært fornøyd med oppslutningen blant «full tank og en grill»-kundene.

- Men VG-lista registrerer ikke dette salget! De regner bare med salg fra utvalgte faghandler. I småbyer og i distriktene er det langt mellom platebutikkene, konstaterer Brøndbo. Mens DDE selger begrenset med plater i de hippeste platesjappene, går «Vi ska fæst» så det griner i kiosker og ved bensinpumper.

I likhet med andre artister som synger på norsk, har ikke DDE et stort bypublikum. Det er i småbyene og på bygdene de er store.

- Mens salget av utenlandske artister fra for eksempel Platekompaniets meget urbane og trendsettende sjapper tillegges stor vekt, blir ikke platene vi selger regnet med. Og bare så det er klart, jeg sutrer ikke, jeg bare spør hvorfor det er slik, sier Brøndbo.

Nå håper han at Konkurransetilsynet vil gå litt grundigere inn i saken, ikke bare for å få se DDE-navnet på salgslistene, men for også å få belyst om ikke systemet er konkurransevridende.

Dødsspiral

- |Salget registreres med strekkoder, men det er jo et system som benyttes også i små kiosker. Ingen skal fortelle meg at det er umulig å få til registrering av salget i fler enn de platebutikkene som leverer salgstall til VG-lista.

- Hvordan virker lista konkurransevridende?

- Når ei plate raser nedover på VG-lista, er det en sjølforsterkende dødsspiral. Flere utsalgssteder fører bare platene som ligger på Topp 20 på VG-lista. Når man er ute, droppes man av grossistene og dermed forsterker man en negativ trend, mener Brøndbo.

Hvorfor tror du lista blir konstruert på denne måten?

- Aner ikke, men kanskje Sæmund Fiskvik i GGF veit det? Dette er faktisk en ganske viktig sak reint kulturpolitisk, og det hadde ikke vært underlig om kulturminhister Ellen Horn engasjerte seg. Dette rammer norske artister. Listene favoriserer utenlandske artister. Det er trist, slutter Bjarne Brøndbo.

Konkurransetilsynet kan ikke si noe om hvor raskt klagen behandles.

BETENKT: - Hvem er det som ønsker systemet slik det fungerer i dag? I hvert fall ikke norske artister. VG-lista avspeiler ikke det reelle salget. Det blir drøyt å kalle den for «Den offisielle salgslista», sier Bjarne Brøndbo i DDE. Bildet er fra rettssaken mellom D.D.E. og Audun Tylden.Foto: SCANPIX