Spekk og ånd

Vakkert, presist og billedrikt om tykk mann på busstur på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ingen spekulativ A-4 roman Kirsti Blom har skrevet i fortellingen om den gamle og svært overvektige Hansi. Han har vært enkemann i to år, og har nå trengt seg ned i et flysete på vei til et øyland (Island). Hans mål er en hvit kirke ved havet - og blåfargen i landskapet der. I sekken har han ei bok om den italienske renessansemaleren Fra Angelico.

En bussreise

«Det som varer» er en roman om en tykk mann på rundreise i en buss. Vi følger hans blikk gjennom landskapet og menneskene han treffer. Samt hans tilbakeblikk til en barndom fylt av skrik og skrål og kilevinker fra en ulykkelig og aggressiv mor. Siden til det kjærlighetsfylte ekteskapet med en forsiktig og litt fjern kone som han elsket høyt. Så høyt at han i perioder ble svært aggressiv. En aggresjon forbundet med en slags grådighet som ligger til hans vesen; en lengsel etter å nå helt inn - få alt ...

Mye mat

Fortellingen om Hansi er en god bok. Både skildringen av den underlige ensomheten hans, de fysiske plagene til den overvektige og nesten døende mannen. Og skjebnene han møter på bussreisen gjennom det vakre Islandske landskapet. Det er jo så moderne å skrive reiseskildringer med mat i sentrum. Blom får dette til uten at det blir en jålete, «gastronomisk reise». Hennes enkle og presise språk kler beskrivelsen av den grådige mannen som eter seg gjennom Island; alt fra andeegg nedlagd i sauelort og urin, til fiskepanetter og råkost.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer