Spekk og ånd

Vakkert, presist og billedrikt om tykk mann på busstur på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ingen spekulativ A-4 roman Kirsti Blom har skrevet i fortellingen om den gamle og svært overvektige Hansi. Han har vært enkemann i to år, og har nå trengt seg ned i et flysete på vei til et øyland (Island). Hans mål er en hvit kirke ved havet - og blåfargen i landskapet der. I sekken har han ei bok om den italienske renessansemaleren Fra Angelico.

En bussreise

«Det som varer» er en roman om en tykk mann på rundreise i en buss. Vi følger hans blikk gjennom landskapet og menneskene han treffer. Samt hans tilbakeblikk til en barndom fylt av skrik og skrål og kilevinker fra en ulykkelig og aggressiv mor. Siden til det kjærlighetsfylte ekteskapet med en forsiktig og litt fjern kone som han elsket høyt. Så høyt at han i perioder ble svært aggressiv. En aggresjon forbundet med en slags grådighet som ligger til hans vesen; en lengsel etter å nå helt inn - få alt ...

Mye mat

Fortellingen om Hansi er en god bok. Både skildringen av den underlige ensomheten hans, de fysiske plagene til den overvektige og nesten døende mannen. Og skjebnene han møter på bussreisen gjennom det vakre Islandske landskapet. Det er jo så moderne å skrive reiseskildringer med mat i sentrum. Blom får dette til uten at det blir en jålete, «gastronomisk reise». Hennes enkle og presise språk kler beskrivelsen av den grådige mannen som eter seg gjennom Island; alt fra andeegg nedlagd i sauelort og urin, til fiskepanetter og råkost.

Presis

Like presis er Blom når hun formidler natur, former og farger. Sentralt i boka står Hansis yndlingsbilde av Fra Angelico, «Bebudelsen». Det er en freske som henger i San Marco klostret i Firenze. Måten hun baker dette bildet inn i fortellingen og tematikken på, er rett og slett vakker lesning. Litt vel poetiserende og drømmerikt blir det når hun aldri navngir steder, men skriver «en by langt sør», «et øyland». Hvorfor ikke bare si Island? Den lesverdige boka ville ikke blitt dårligere av den grunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer