Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spektakulær ferd mot nord

Når barn begynner å tvile på om julenissen finnes, er det kanskje på tide å gi dem en påminnelse.

FILM: En tur med Polarekspressen til julenissens hovedkvarter på Nordpolen er et forslag.

Det er den komprimerte versjonen av handlingen i dette visuelt imponerende, men følelsesmessig tomme eposet om det store toget som tar med en liten gutt på hans største eventyr. Effektene er mildt sagt spektakulære, men den lille historien er tøyd og strukket for langt.

Vår helt er en liten gutt som har begynt å tvile på om det virkelig er julenissen som kommer med gaver.En natt like før jul ligger han våken, når en tog drønner opp utenfor huset hans. Han tasser ut i snøen i slåbrok og tøfler, og får se det mest fantastisk opplyste tog han kan tenke seg, trukket av et stort damplokomotiv.

Utenfor står en vennlig-brysk konduktør - en av de mange data-animerte rollene som Tom Hanks er utgangspunkt for - som ber gutten stige om bord på en spennende reise til Nordpolen og julenissen. All lærdom om å aldri bli med fremmede menn er tydeligvis blåst bort.

Det er allerede mange andre julenissetvilende barn på toget, men alle er tydelig oppskjørtet over det store eventyret de er med på.

Det blir selvsagt en dramatisk tur, og her er regissør Robert Zemeckis i sitt ess. For 16 år siden laget han den vellykkede filmen om Roger Rabbit, hvor animerte figurer spilte tett mot Bob Hoskins.

Zemeckis slipper seg bokstavelig talt løs med det data-animerte toget: Togturen er fantastisk morsom, med blant annet en svimlende berg-og-dalbane-tur og en vill ferd på knakende is. Men filmen faller sammen når de kommer fram til Nordpolen. Her finner de en storby som virker som hovedstaden i en totalitær stat (vel, Julenisseland er vel logisk nok det), og Julenissen (Tom Hanks igjen) er verken godmodig, hyggelig eller snill, bare småsnuskete og ekkel - selv om han sier alle de riktige tingene.

Dette er julefilmen for dem som vil ha fart i svingene og liker å juble over storslåtte effekter.

Tomhetsfølelsen etterpå kan man muligens fylle med litt ribbe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media