Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kommersielle i barnevernet:

Spektakulær profitt på fellesskapet midler

Det lønner seg å investere i barnevernsdrift.

MEST BRUKT: Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MEST BRUKT: Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg skrev nylig et innlegg hvor jeg anklaget Høyre for å bevisst sause sammen ideelle og kommersielle aktører innen barnevern. Høyre villeder, heller enn å tydeliggjøre at «private» aktører rommer både profittmotiverte og ideelt motiverte aktører.

Jeg påpekte også at de kommersielle selskapene har hatt en gjennomsnittlig lønnsomhet på 22-23 prosent de siste årene.

Innlegget ble besvart av administrerende direktør Erik Sandøy i den kommersielle aktøren Aleris Omsorg Norge som forsøker å bortforklare den spektakulære profitten.

Jeg benyttet meg av lønnsomhetsmålet totalrentabilitet (avkastning på selskapets samlede kapital). Aleris-direktøren mener jeg heller burde brukt «driftsmargin» som mål på lønnsomhet. Det kan være nyttig om man sammenligner med andre bedrifter i samme bransje.

Men all den tid Aleris er eid av Wallenberg-fondet Investor AB, som er et investeringsselskap, er det hensiktsmessig å se på totalrentabiliteten, altså avkastningen på investert kapital og gjeld.

Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme.

Det svenske Reepalu-utvalget brukte et tilsvarende mål da de leverte utredningen «Ordning och reda i välferden».

Det er altså ikke bare journalister og tankesmier som er opptatt av den spektakulære lønnsomheten innen kommersielle velferdstjenester. Det gjelder også den svenske regjeringen.