MEST BRUKT: Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
MEST BRUKT: Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kommersielle i barnevernet:

Spektakulær profitt på fellesskapet midler

Det lønner seg å investere i barnevernsdrift.

Meninger

Jeg skrev nylig et innlegg hvor jeg anklaget Høyre for å bevisst sause sammen ideelle og kommersielle aktører innen barnevern. Høyre villeder, heller enn å tydeliggjøre at «private» aktører rommer både profittmotiverte og ideelt motiverte aktører.

Jeg påpekte også at de kommersielle selskapene har hatt en gjennomsnittlig lønnsomhet på 22-23 prosent de siste årene.

Innlegget ble besvart av administrerende direktør Erik Sandøy i den kommersielle aktøren Aleris Omsorg Norge som forsøker å bortforklare den spektakulære profitten.

Jeg benyttet meg av lønnsomhetsmålet totalrentabilitet (avkastning på selskapets samlede kapital). Aleris-direktøren mener jeg heller burde brukt «driftsmargin» som mål på lønnsomhet. Det kan være nyttig om man sammenligner med andre bedrifter i samme bransje.

Men all den tid Aleris er eid av Wallenberg-fondet Investor AB, som er et investeringsselskap, er det hensiktsmessig å se på totalrentabiliteten, altså avkastningen på investert kapital og gjeld.

Dette er det mest brukte lønnsomhetsmålet, og det viser svært tydelig at det lønner seg å investere i barnevernsdrift, noe Sandøy kanskje ikke vil innrømme.

Det svenske Reepalu-utvalget brukte et tilsvarende mål da de leverte utredningen «Ordning och reda i välferden».

Det er altså ikke bare journalister og tankesmier som er opptatt av den spektakulære lønnsomheten innen kommersielle velferdstjenester. Det gjelder også den svenske regjeringen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.