Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spektakulært umorsom

«Zoolander 2» styrer ut av komediesjangeren og over i barnefilmens verden.

FILM: Om den opprinnelige «Zoolander»s satire over motebransjens hang til uspiselig eurotrash og upraktisk haute couture ikke alltid var like treffsikker, er oppfølgeren såpass umorsom og ute av takt med tiden at den styrer over i det amerikanske sjangersystemets ekvivalent til internasjonalt farvann, hvor man kan slippe unna med hva som helst.

Umorsom «Zoolander 2» er hovedsakelig satt sammen av korte gjesteopptredener fra kjente fjes (her finner man alt fra Anna Wintour og Neil deGrasse Tyson til Skrillex og Susan Boyle) og referanser til gamle vitser, hvor gjentakelsen er langt viktigere enn vitsenes eventuelle poeng. Resultatet er en komedie hvor alle koblinger til en virkelighet utenfor filmen er kuttet, og hvor humoren utgjør en feedbackloop av dumme replikker og enda dummere ansiktsuttrykk som blir mindre morsomme for hver gang de gjentas.

Og likevel er ikke historien om hvordan de pensjonerte supermodellene Derek Zoolander (Ben Stiller) og Hansel (Owen Wilson) vender tilbake til moteverdenen bare for å bli involvert i en intrikat jakt på ungdomskilden helt uten underholdningsverdi. Med Marvel Studios i spissen har Hollywoods blockbustere det siste tiåret gått langt i å bryte ned skillet mellom humor, action og eventyr, og med sitt høye tempo, sterke farger og entusiastiske designarbeid finner «Zoolander 2» en plass i dette terrenget som en slags barnefilm for voksne.

Entusiastisk For når humoren svikter — hvilket vil si mesteparten av tiden — redder Stiller & Co. seg forbløffende ofte inn på ren profesjonalitet og viljestyrke. Som komedie er filmen på nivå med de dialogløse sketsjene man utsettes for på Norwegian-fly, men på sitt beste pulserer den med en maksimalistisk energi som minner om musikkvideoer fra slutten av 90-tallet. Og samtidig som dette gjør «Zoolander 2» til en film det er umulig å anbefale noen å bruke penger på, er den ikke nødvendigvis et dårlig valg for den ikke ubetydelige andelen av publikum som ganske enkelt ønsker å gå på kino og se noe dyrt, glorete og amerikansk.

«Zoolander 2»

3 1 6
Regi:

Ben Stiller

Orginaltittel:

«Zoolander No. 2»/«2oolander»

Se alle anmeldelser