DEBATT

Spekulativt fra Hansson og Holmås

Klimautfordringen er alt for viktig og altfor alvorlig til å bli misbrukt i politisk spill.

KAN BLI VERRE: Ønsker Hansson og Holmås (bildet) at kullveksten skal akselerere ytterligere? spør artikkelforfatteren. Foto: Jørn H. Moen
KAN BLI VERRE: Ønsker Hansson og Holmås (bildet) at kullveksten skal akselerere ytterligere? spør artikkelforfatteren. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den siste UKA har Heikki Holmås (SV) og Rasmus Hansson (MDG) hevdet at norsk oljepolitikk er en direkte årsak til lidelsene på Filippinene. Denne hårreisende beskyldningen stå uimotsagt: Klimautfordringen er alt for viktig og altfor alvorlig til å bli misbrukt i politisk spill.

La oss bare kort minne om at Verdens Meteorologiske organisasjon utelukker noen direkte link mellom klimaendringene og dette enkelttilfellet av ekstremvær. Dette gjør selvsagt ikke katastrofen på Filippinene mindre alvorlig; Norsk olje og gass mener at vi som verdenssamfunn må vi gjøre det vi kan for å hjelpe. Men vi kan ikke akseptere at linken mellom norsk olje- og gassproduksjon og katastrofen på Filippinene får lov til å feste seg. Denne sammenkoblingen er nemlig grundig feil, og leder fram til en slutning om at Norge burde fase ned/ut sin petroleumsproduksjon. Og dét ville vært, særlig av to årsaker, virkelig alvorlig for verdens klima.

IEA har gjentatte ganger påpekt - seinest i World Energy Outlook som kom i forrige uke - at fossil energi vil være en sentral energikilde for å dekke verdens behov i mange år framover. Byrået anslår i sine grønne scenarier at det i 2050 fortsatt vil være behov for omtrent 35 prosent olje og gass i verdens energimiks for å dekke det globale energibehovet. Dette innebærer at 90 prosent av dagens olje- og gassleveranser opprettholdes, at kullandelen må ned og at vi må lykkes med karbonfangst og -lagring. Vi ser gjerne at Hansson og Holmås svarer på hvordan dagens åtte prosent fornybare energiandel globalt skal dekke et tenkt, brått frafall av naturgass og olje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer