Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Mangfold

Spekulativt misbruk av fakta, Sylvi Listhaug!

I Oslo Sør bor det rundt 120 nasjonaliteter. Her er det mangfold, ikke enfold.

SPEKULATIVT: Frp bruker egne definisjoner for å få fram et høyere tall enn det som ville komme fram med den allment aksepterte definisjonen av innvandrere. Dette er spekulativt og uholdbart, skriver innsenderen. Her møter nyutnevnt eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, pressen på Frp's landsmøte, 3. mai. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SPEKULATIVT: Frp bruker egne definisjoner for å få fram et høyere tall enn det som ville komme fram med den allment aksepterte definisjonen av innvandrere. Dette er spekulativt og uholdbart, skriver innsenderen. Her møter nyutnevnt eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, pressen på Frp's landsmøte, 3. mai. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Sylvi Listhaug atter en gang danderte gullkorset om egen hals og kuppet media den stille uka før påskehøytida var det ikke for å gjøre «døren høy og porten vid». Både utspillet om gettofisering og seinere utspill er kalkulert for å spre mistenksomhet og øke motsetninger blant folk.

Lillian Bredal Eriksen.
Lillian Bredal Eriksen. Vis mer

Det mest oppsiktsvekkende er ikke at hun stigmatiserer beboere i Oslo sør og øst. Det er gammelt nytt. Nei, det mest oppsiktsvekkende er at Frp bestiller og bruker statistikk fra Statistisk sentralbyrå, der partiets definisjon av innvandrere ikke samsvarer med SSB sin definisjon. Hvorfor tyr Frp til bevisst faktafordreining og hvorfor bruker de ordet getto om store deler av Oslo by? Hva er hensikten, Listhaug?

Hva har rundt 38.000 mennesker fra 120 nasjoner i bydel Søndre Nordstrand til felles som gjør at du betegner oss som en getto? Er det andre enn Listhaug på stemmejakt som tjener på å bruke ordet getto om områder hvor folk lever godt med hverandre og attpåtil bor frivillig?

Søndre Nordstrand er Oslos eneste bydel som grenser til marka og til Fjorden. Det skal godt gjøres å finne en person her som føler seg tvangsplassert bak høye murer. Snakk om oss på en annen måte, Listhaug. Det er ikke slik du bidrar til at folk blir boende eller flytter hit.

Det er ikke første gang at Frp kjører på med statistikk de selv har bestilt fra SSB for å nøre opp under fordommer mot innvandrerrike bydeler. Sist var det Christian Tybring-Gjedde som mente at bydeler med mange innvandrere ikke skal bosette flyktninger. Etter det har Listhaug og Frp kommet med stadig mer hoderystende forslag basert på egendefinert statistikk.

Frp har selv både bestilt statistikk fra SSB og hvem som skal defineres som innvandrere. I Frp sin bestilling er barn av første-, andre- og tredjegenerasjons innvandrere tatt med i statistikken, noe som selvsagt gir et mye høyere tall enn hvis bare første generasjon var tatt med.

SSB sin definisjon av innvandrere er en annen: Innvandrere er personer født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre. Norskfødte med innvandrerforeldre er personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre.

Dette viser at Frp bruker egne definisjoner for å få fram et høyere tall enn det som ville komme fram med den allment aksepterte definisjonen av innvandrere. Dette er spekulativt og uholdbart. Det er også underlig at SSB tar på seg bestillingsoppdrag fra et parti som går på tvers av byråets egne definisjoner.

Frp sine tall gir heller ikke nødvendigvis en klar årsakssammenheng mellom økt antall «innvandrere» og økt segregering i Oslo. Det tallene kan tyde på, er at andre og tredje generasjon blir boende i de områdene av byen hvor de er født og oppvokst. Ikke helt ulikt «etnisk norske» i Oslo. Det er antakeligvis få som er oppvokst på vestkanten som flytter til Oslo Øst. De som gjør det, ønsker ofte å flytte tilbake til den bydelen som de vokste opp i.

At familier med norsk bakgrunn flytter fra områder med høy grad av innvandring, er uheldig. Men grunnen til at de flytter er ikke nødvendigvis antallet innvandrere, slik Listhaug mener. Det kan også ha vært at området har blitt nedprioritert politisk og økonomisk, eller at omdømmet ødelegges grunnet negativt fokus fra medier og politikere som Listhaug og Tybring- Gjedde.

Da MDG, Arbeiderpartiet og SV overtok makten i Oslo, hadde Søndre Nordstrand et bydelsunderskudd på 75 millioner kroner. Bydelen var blitt nedprioritert over mange år. Tre år etter at vi overtok makten, er overskuddet på 46 millioner kroner.

Underfinansieringen førte til forslumming av barnehagene, ungdomsklubbene ble lagt ned. Området forfalt og problemene økte. Omdømmet ble svekket og såkalte nordmenn valgte å flytte til steder der de trodde at de og barna ville få bedre tjenester.

Begrepet gettofisering er neppe tilfeldig valgt av Sylvi. Hun vet godt at begrepet ble brukt om områder av byer hvor jødene ble henvist til å bo i. Begrepet har en lang historie, men under andre verdenskrig opprettet tyskerne gettoer i flere østeuropeiske byer, særlig i Polen. Her ble jøder pakket sammen før de ble sendt videre til konsentrasjonsleirene.

Det er derfor svært uetisk å bruke et slikt begrep med en så fryktelig historikk. Dessuten er det feil. Gettoer er tradisjonelt brukt for å beskrive områder hvor en folkegruppe som er i mindretall i storsamfunnet, er i stort flertall i det spesifikke området. I Oslo Sør bor det rundt 120 nasjonaliteter. Her er det mangfold, ikke enfold, slik Listhaug tror. Mangfold er årets moteord, mangfold er motsatsen til enfold, Listhaug.

Som et tiltak for å løfte Oslo Sør, har byrådet foruten å få ned bydelens gjeld, startet et Områdeløft. Vi etablerer en tredje boligsektor som skal gjøre det lettere å komme seg inn på boligmarkedet. Skolene, ungdomsklubbene, barnehagene og hjemmetjenestene har fått mer penger. Vi har flere helsesøstre, bedre kollektivløsninger med mer. I bydelen har vi opprettet en støtteordning til aktiviteter for barn fra familier med svak økonomi.

Mange av oss i Søndre Nordstrand elsker å bo her. Det vi trenger er tiltak som får norske barnefamilier til å bli, og det er vi er i gang med. Derfor er det så alvorlig at Frp skaper fordommer blant dem som ikke bor her og frustrasjon blant oss som er glade i denne mangfoldige oasen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!