Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spel-levende

STIKLESTAD: Anne Krigsvoll (44) har det gøy på landet i rollen som husfrua Gudrid i Stiklestadspelet. Det finnes gode roller også for Nationaltheatrets kvinner - om ikke akkurat på National.

Mens debatten raser om mannfolkprofilen på teatersjef Eirik Stubøs høstprogram på Nationaltheatret, står Anne Krigsvoll foran kveldens premiere i spelet på Stiklestad. Det hadde hun aldri trodd.

- Jeg har egentlig ikke noe forhold til spel, og har aldri tenkt i retning av å spille i Stiklestadspelet, men jeg ble veldig glad da jeg ble spurt. Jeg sa ja med en eneste gang.

- Fare for aksjon

12000 billetter er forhåndssolgt til årets oppsetning av «Spelet om Heilag Olav», som har premiere på Stiklestad i kveld. Rollen som husfrua er Krigsvolls Spel-debut.

- Husfrua Gudrid er ei veldig sterk dame og en flott rolle å gjøre. Hun er konfliktfylt og en kvinne i utvikling. Rollen er absolutt en utfordring, sier Anne Krigsvoll til Dagbladet.

- Du må kanskje hit for å finne en god kvinnerolle?

- Nei, jeg tror Eirik (Stubø) tenker på sitt ensemble. Dette er en gammel debatt som ikke bare angår Nationaltheatret, men teateret generelt, sier Krigsvoll.

Hun mener det er all grunn til å ta denne debatten på alvor, men vil ikke gå ut mot sin sjef på Nationaltheatret uten å ha snakket med ham.

- Vi får vel bare ta tak selv, vi jentene. Det er fare for at vi kommer til å aksjonere på et vis, sier Krigsvoll.

Selv synes hun egentlig at hun har nok å holde på med. I høst skal hun blant annet være med i storsatsingen «De tre musketerer».

- Jeg skulle gjerne hatt litt mer fri, jeg, sier Anne Krigsvoll, en smule forkjølet, men ellers i god form før kveldens premiere på Stiklestadspelet.

- Dette er jo spelenes mor, et skikkelig kraftspel, som det passer meg veldig bra å være med på. Det er en god vitamininnsprøytning å jobbe med amatører. De har en entusiasme og glede som man ikke alltid føler når man har holdt på i 20 år, sier Anne Krigsvoll.

Tønne åpner

«Spelet om Heilag Olav» er Nordens største frilufts-teater. Stykket skildrer det som skjedde på garden Sul dagene før slaget på Stiklestad i 1030, med tekst av Olav Gullvåg og musikk av Paul Okkenhaug.

Årets oppsetning er den 47. i rekken. Om lag 300 aktører er med, og flere hester enn noen gang tidligere. Kongen spilles av Paul Ottar Haga, og i andre roller finner vi kjente navn som Eir Inderhaug, Erik Hivju, Lasse Lindtner og Håkon Ramstad. Regissør er Arnulf Haga.

Selve åpningen av årets Stiklestadspel vil bli foretatt av helseminister og opprinnelig nordtrønder Tore Tønne.

STERK DAME: Anne Krigsvoll debuterer i rollen som husfrua Gudrid i årets oppsetning av Stiklestadspelet, som har premiere i kveld.Foto: GORM KALLESTAD
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media