Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spellemannprisen 2017:

Spellemann 2017 fjerner danseband som egen kategori: - Jeg frykter det kan bli vanskelig å komme tilbake igjen

«Ole Ivars»-musiker William Kristoffersen (65) er bekymret for den negative utviklingen.

TRIST: «Ole Ivars»-bassist og låtskriver William Kristoffersen synes det er både kjedelig og trist for danseband-sjangeren at Spellemannsprisen har fjernet dem som egen kategori. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TRIST: «Ole Ivars»-bassist og låtskriver William Kristoffersen synes det er både kjedelig og trist for danseband-sjangeren at Spellemannsprisen har fjernet dem som egen kategori. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld kunngjorde styret i Spellemann AS at de nå har valgt å fjerne Danseband som egen kategori fra og med i år.

De begrunner vedtaket med at det er for lite påmeldinger innen denne sjangeren.

«Med over 700 unike og 1350 påmeldinger totalt har Spellemann 2017 satt rekord i antall innsendte bidrag sammenlignet med tidligere år. Dessverre gjelder det ikke i Danseband-kategorien, som de siste årene har hatt en stor nedgang i antall påmeldinger» skriver de blant annet i pressemeldingen.

Veldig synd

- Dette er veldig synd, sier styreleder i Spellemann AS Marte Thorsby.

- Danseband er en sjanger med stor popularitet og et hengivent publikum over hele landet. Men antall påmeldte de siste fire årene kan tyde på at det ikke har vært stor nok rekruttering og nyutgivelser i denne kategorien på en stund. Med kun 8 påmeldte utgivelser i år ser vi det ikke naturlig å opprettholde Danseband som egen kategori, legger hun til.

Må ta i et tak

Dagbladet tok kontakt med bassist og låtskriver William Kristoffersen fra det populære dansebandet «Ole Ivars». De har til sammen vunnet hele åtte Spellemann-priser innen denne kategorien.

- Det er en utrolig trist og kjedelig nyhet. Å få en egen kategori i Spellemannprisen var noe vi kjempet hardt for på slutten av 80-tallet. Vi ble kjempeglad da vi endelig fikk det gjennom i 1996, og seieren var enorm da vi vant vår første pris i 1997, sier Kristoffersen.

65-åringen forteller at bandet har hatt store glede av alle sine Spellemann-statuetter, og beskriver det som en anerkjennelse fra bransjen.

En anerkjennelse

- Disse prisene hang veldig høyt da vi først slo gjennom, og de henger høyt nå. Å bli nominert til en pris vil si det samme som å få et bevis på at man gjør noe riktig og verdifullt.

Nå frykter han imidlertid at det kan bli vanskelig å få sjangeren tilbake på banen igjen.

- Hvis det skal skje så må virkelig hele bransjen ta tak og gi ut mye ny musikk. Jeg tror også det er viktig å være mer synlig på de digitale plattformene. Streaming har blitt en stor del av musikken, så det å være mer til stede der tror jeg kan være et mål for «Ole Ivars», sier han.

En negativ utvikling

Også vokalist i dansebandet «Hanne Metteband», Hanne Mette Gunnarsrud, omtaler Spellemann-vedtaket som en negativ utvikling.

- Vi liker ikke at danseband blir borte fra Spellemann. Det tyder på at det produseres for lite, og det er skremmende i vår bransje. Det er tydelig at det må gjøres grep for å unngå at sjangeren dør ut, sier Gunnarsrud.

Hun synes det er viktig for musikkbransjen generelt å få utdelt priser, og mener danseband bør bli representert på lik linje som all annen musikk.

- Jeg tror det er viktig å få inn flere og yngre folk. Når det kommer til vår egen del, så har vi plukket folk fra andre sjangre for å få innspill til ideer og skape engasjement rundt musikken, sier vokalisten fra Solør.

Svingninger i markedet

Plateselskapet Tylden & Co har totalt vunnet hele 26 Spellemannpriser, samt at de gir ut plater for en rekke ulike danse- og countryband rundt om i Norge.

Daglig leder ved selskapet, Tom Hovde, tror Spellemann-vedtaket kun skyldes svingninger i musikkmarkedet.

- Jeg tror egentlig ikke at dette vil ha noe å si for danseband-sjangeren framover. Vi hadde en periode på starten av 90-tallet også, hvor denne kategorien ikke var så stor, før det plutselig var veldig populært igjen. Det svinger - akkurat som med all annen mote, sier Hovde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!