Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spellemann-debatten: Susanne Sundfør hyller Astrid S

Sundfør på Instagram: «You go girl!»

Første kommentar: Susanne Sundfør uteble fra Spellemann-showet, men hyller nå Astrid S som Årets spellemann. Foto: NTB scanpix
Første kommentar: Susanne Sundfør uteble fra Spellemann-showet, men hyller nå Astrid S som Årets spellemann. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken har haglet fra flere aviskommentatorer etter at Astrid S søndag sikret seg prisen for Årets spellemann. Dagbladets Sigrid Hvidsten var blant de som mente at Susanne Sundfør ble forbigått.

Sundfør selv trakk seg fra showet i siste liten. Hun er for tiden på Europa-turné og managementet hennes har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

You go girl! ❤️❤️❤️ @astridsofficial

A post shared by Susanne Sundfør (@susannesundfor) on

Nå tar hun derimot bladet fra munnen og gir tommelen opp til sin artistkollega.

Eller nærmere bestemt «You go girl!» etterfulgt av tre hjerter på Instagram og Twitter.

Kjernen i debatten som har kommet opp etter søndagens prisutdelinger er hvorvidt Susanne Sundfør eller Astrid S er den som har markert seg sterkest i året som gikk, og juryens vektleggingen av kommersiell kontra kunstnerisk suksess.

Astrid S kan blant annet vise til 750 millioner strømminger i 2017, og en tre måneders verdensturné.

- Det har vært et utrolig viktig år for, unnskyld begrepet, kvinnelige artister. Dette kommer jeg til å huske for resten av livet, sa hun da hun tok imot prisen.

Marthe Thorsby er styreleder i Spellemann og medlem av juryen på ti personer som kåret Årets spellemann. Hun poengterer overfor DN at Årets spellemann avgjøres på fritt grunnlag, men at salg og livespilling skal vektlegges.

Thorsby bekrefter samtidig at Sundfør var blant artistene juryen hadde oppe til vurdering.

Sundfør fikk mye oppmerksomhet da hun i sin Spellemann-takketale i 2008 sa at «jeg er først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne». I 2011 boikottet hun sin egen nominasjon til Årets kvinnelige artist. Året etter ble kjønnsdelingen i denne kategorien fjernet.

Sundfør har tidligere vunnet fem Spellemannpriser, men hun nådde ikke opp i noen av de to kategoriene hun var nominert i denne gangen. Fjorårets «Music for People in Trouble» høstet glimrende anmeldelser både i inn- og utland.

Dagbladets anmelder beskrev det som hennes mest intime og vakreste plate.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!