FOR ALLER SISTE GANG: Spellemannprisen markerer for Lars Martin Myhre at det over 30 år lange samarbeidet med Odd Børretzen er over. - Spellemann-nominasjonen for «Noen ganger er det over» betyr at nå er det over - for godt, sier Lars Martin Myhre. Foto: Agnete Brun
FOR ALLER SISTE GANG: Spellemannprisen markerer for Lars Martin Myhre at det over 30 år lange samarbeidet med Odd Børretzen er over. - Spellemann-nominasjonen for «Noen ganger er det over» betyr at nå er det over - for godt, sier Lars Martin Myhre. Foto: Agnete BrunVis mer

«Spellemann i kveld markerer slutten for samarbeidet med Odd»

Lars Martin Myhre savner sin venn og kollega.

HALDEN (Dagbladet): De kunne vært far og sønn: Lars Martin Myhre var 25 år gammel da han for første gang opptrådte med den 30 år eldre Odd Børretzen.

Kveldens Spellemannshow markerer avslutningen på et unikt kapittel i norsk musikk.

- Det var i Sem kretsfengsel. 31 år seinere hadde vi vår siste konsert, et halvt år før han døde.

- Savner Odd Lars Martin Myhre er ikke trist, men han legger ikke skjul på at han savner den gamle, kloke mannen.

- Det er klart jeg savner Odd og hans måte å se livet på, sier Lars Martin Myhre.

I kveld kan de to få Spellemannprisen i visekategorien for «Noen ganger er det over».

Overlevde og overlevde At de fikk oppleve så mye sammen, var mer enn Myhre hadde ventet. Samme år som deres felles platedebut, «Noen ganger er det all right», kom ut, fikk Børretzen kreft. Men han hadde så mye ugjort, og var ikke klar til å legge ut på sin siste seilas.

VISER: Kari Bremnes, «Og så kom resten av livet».
Foto: Nina Ruud
VISER: Kari Bremnes, «Og så kom resten av livet». Foto: Nina Ruud Vis mer

- Magekreft, det er ikke alle som overlever en så alvorlig diagnose, sier Lars Martin Myhre.

Fram til han døde i november i fjor, dager før han ville fylt 86 år, trodde Myhre at samarbeidet var over flere ganger. Børretzen fikk hjerteinfarkt - og brakk både nakken og ryggen. Men det stoppet verken han eller samarbeidet.

Triste dødsfall - Derfor har vårt forhold vært preget av vemod, det har det alltid vært. Han levde et langt og spennende liv, så dødsfallet hans var aldri tragisk - han ble jo nesten 86 år og fikk lov til å uttrykke seg på mange måter, sier Myhre.

Han kommer inn på kollegene som den seineste tida har gått bort i altfor ung alder: Knut Nesbø, Tore Hansen og Eivind Rølles.

- Odd etterlot seg likevel et tomrom. Han hadde så viktig syn og vinklinger på livet. De kan deles inn i tre ting:

• Antirasisme.
• Antimoralisme.
• Livslyst.

- Hva ville Odd sagt nå? - Det var måten han så ting på som fascinerte. Perspektivene var helt annerledes. Han satt liksom på en stol og så på det vi så på - men fra en annen vinkel og i et annet lys. Det gjorde ham så spennende, sier Myhre.

BLUES: Amund Maarud: «Dirt», (fra v.) Bill Troiani: «mo-billy-t» og Vidar Busk & His Bubble of Trouble: «Troublecaster».. Foto: Anders Grønneberg
BLUES: Amund Maarud: «Dirt», (fra v.) Bill Troiani: «mo-billy-t» og Vidar Busk & His Bubble of Trouble: «Troublecaster».. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Nå kan han ikke lenger sitte på en benk, i en bandbuss eller i en telefon og få lune, underfundige og annerledes svar.

- Det er et savn. Hva ville Odd sagt nå? tenker jeg. Men så har jeg jo vært så mye sammen med denne mannen. Jeg tror jeg vet og kan tenke meg til hva han kanskje ville sagt, ment og gjort, sier Myhre, som på den måten fremdeles har makkeren med seg.

Kvitnes, Bremnes og Tønes Lars Martin Myhre reiser direkte fra Athletic Sound Studio i Halden, via hjemmet i Sandefjord for å bytte koffert, til Spellemann-showet Stavanger. Myhre/Børretzen er nominert i visekategorien sammen med Henning Kvitnes, Kari Bremnes og Tønes.

- Gode kolleger med sterke plater som aller fortjener en Spellemannpris, sier Lars Martin Myhre.

Til sammen har Børretzen og Myhre mottatt sju Spellemannpriser - og en rekke andre utmerkelser. Hvem som vinner viseklassen og de i de andre kategoriene, kan vi se på NRK 1 i kveld.

ÅRETS MUSIKKVIDEO: Kaizers Orchestra har fått Spellemannpris for Årets video før. Foto: Benjamin A. Ward
ÅRETS MUSIKKVIDEO: Kaizers Orchestra har fått Spellemannpris for Årets video før. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer