Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spellemann-jurymedlemmer har trukket seg

Etter at elektronikastjerneskuddet André Bratten ikke kunne bli nominert.

BLANT FJORÅRETS BESTE: Dagbladet kåret André Brattens (hovedbildet) debutalbum til et av fjorårets ti beste norske album uansett sjanger. Det har ikke blitt vurdert til Spellemannpris, noe som har gjort at i alle fall to jurymedlemmer (innfelt) har trukket seg.
BLANT FJORÅRETS BESTE: Dagbladet kåret André Brattens (hovedbildet) debutalbum til et av fjorårets ti beste norske album uansett sjanger. Det har ikke blitt vurdert til Spellemannpris, noe som har gjort at i alle fall to jurymedlemmer (innfelt) har trukket seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Bakgrunnen for at Spellemann-jurymedlemmene Siri Narverud Moen og Christine Dancke, uavhengig av hverandre, har trukket seg fra juryen som skal bestemme hvem som skal motta årets Spellemann-statuett i kategorien elektronika, er at André Brattens utgivelse «Be A Man You Ant» ikke ble tatt med i vurderingen.

- Jeg har trukket meg fra elektronikajuryen fordi en av årets sterkeste utgivelser ikke kunne bli nominert. Utover det har jeg ingen kommentar, sier P3-programleder Christine Dancke til Dagbladet.

- Synd Brattens management, ved Mattis With, forteller at de prøvde å melde på utgivelsen innen fristen gikk ut, men at en teknisk detalj gjorde at påmeldingen ikke ble registrert. Dagbladet kjenner til at With siden påmeldingsfristen gikk ut, den 16. oktober, har jobbet for at utgivelsen likevel skulle bli akseptert.

- Det er veldig synd at det ikke lot seg løse, sier With.

Narverud Moen, som jobber for musikkfestivalen Slottsfjell og er tidligere musikkjournalist i NRK, forteller at hun flere ganger etterlyste Brattens utgivelse for vurdering, sist i en e-post til Spellemannsekretariatet den 2. desember, noen dager før første stemmefrist til Spellemann-nominasjonene gikk ut.

TREKKER SEG: Siri Narverud Moen. Foto: Nina Holtan
TREKKER SEG: Siri Narverud Moen. Foto: Nina Holtan Vis mer

Hun stiller spørsmål ved at ikke fagjuryenes kompetanse kan brukes som sikkerhet når de observerer åpenbare forbigåelser i Spellemann-kåringen.

- Jeg anmodet dem om å få utgivelsen med og gi den en reell sjanse til å bli vurdert av juryen - og skrev også at en Spellemann som utelater André Bratten fra å bli vurdert, er en mindre troverdig Spellemann. Dette fordi han ga ut en særs helstøpt debut og videreutvikler en spesielt sterk scene innen elektronisk musikk fra Norge. Da det kom nyss om at artistens apparat virkelig hadde forsøkt å melde seg på, og det virket for meg som om det sto om formaliteter, eller teknisk trøbbel, etterlyste jeg et svar på anmodninga mi. Svaret kom i en kort redegjørelse like før siste stemmefrist, og etter det trakk jeg meg, den 20. desember, sier Narverud Moen.

- For spesielt Lørdag kan enten Rune Lindbæk, Proviant Audio eller Ralph Myerz Band gå opp på podiet i Stavanger konserthus og motta å Spellemann-prisen for årets elektronikaalbum. Narverud Moen mener ikke at vinneren blir mindre verdig når Bratten ikke er påmeldt.

- Jeg unner virkelig de som er nominert å vinne, og det er ikke gitt at André Bratten i det hele tatt hadde blitt nominert. Men det ble for spesielt for meg at et av årets beste norske album, uansett sjanger, ikke en gang fikk muligheten til å vinne, sier det tidligere jurymedlemmet.

Spellemann-styreleder Marte Thorsby sier hun er informert om at André Bratten-albumet ble forsøkt påmeldt og at det, sannsynligvis av tekniske grunner, men som ikke skyldtes feil på Spellemann sin side, ikke ble registrert.

TREKKER SEG: Christine Dancke. Foto: Kim Erlandsen/NRK
TREKKER SEG: Christine Dancke. Foto: Kim Erlandsen/NRK Vis mer

- Dette er naturligvis veldig synd. Spellemann har etterhvert blitt et stort arrangement, og i år er det påmeldt over 730 album i de ulike kategoriene. For å bli påmeldt må albumet registreres og påmeldingsavgift betales innen fastsatte frister. Fristene blir annonsert på alle tenkelige måter. Og med så stor mengde album og svært tett tidsskjema er vi nødt til å forholde oss til de fastsatte fristene. Enda viktigere er at alle må behandles likt. Det er alltid noen som av ulike grunner oversitter fristene, det gjelder flere album også i år. Og vi kan ikke akseptere ett album som har overskrider fristen, og ikke andre. Av samme grunn kan heller ikke Spellemann selv be om at album meldes på, da vi ikke kan risikere å etterspørre noen album og ikke andre. Ansvaret for påmelding og betaling må ligge hos artist, management eller plateselskap. Og André Bratten og hans management har blitt informert om at han kan melde på albumet til Spellemann neste år, sier hun.

Hele Norges coronakart