Spellemannprisen kan gå til TV2

Norsk platebransje går nå sammen om å tv-produsere «Spellemannprisen», etter at NRK og spellemannkomiteen brøt forhandlingene i forrige uke. Om det blir NRK eller TV2 som får senderettighetene, blir avgjort i løpet av to uker.

Dersom ikke NRK eller TV2 vil ha «Spellemannprisen», blir utdelingen av Norges gjeveste musikkpris en intern bransjefest.

- Nei da, vi skal på tv, og det kan godt hende at det blir TV2 som sender neste spellemannprisshow, sier Sæmund Fiskvik. Han er direktør i Ifpi, organisasjonen for de internasjonale plateselskapene i Norge. Sammen med Fono (foreningen for de norskeide plateselskapene) går Ifpi sammen om å redde «Spellemannprisen» som tv-show.

- Spellemannprisen er Norges største og viktigste musikkpris. Det er klart vi trenger denne, sier Fiskvik.

Tar kontrollen

Det var Ifpi/Fono med Fiskvik i spissen som brøt forhandlingene med NRK-direktør Hans-Tore Bjerkaas i forrige uke.

- NRK vil betale mindre og bestemme mer. Slike vilkår kunne vi ikke gå med på. Da tar vi kostnadene selv, skaffer sponsorer, engasjerer et produksjonsselskap og selger showet.

Fiskvik vil ikke si om det blir NRK eller TV2 som får senderettighetene. Spellemannkomiteen har allerede vært i kontakt med TV2.

Fiskvik ønsker ikke å lage et spleiselag à la Amanda-showet i Haugesund, der arrangøren i Haugesund måtte ta det økonomiske hovedløftet.

NRK er godt vant, men vi fant oss ikke i deres forslag. Vi har vært gift med NRK i 30 år, og en skilsmisse er ikke lett. Jeg har forståelse for at NRK må spare penger, men da tar vi kontroll over showet selv.

Et glamorøst tv-show bygd rundt artister med priser og opptredener er viktig for en bransje som sliter i motvind. Som underholdning er showet også interessant. Derfor regner ikke Fiskvik med noen problemer med å få en av de to store kanalene til å sende prisutdelingen neste år.

- Men det haster å få brikkene på plass. Det er et halvt år til prisene skal deles ut. I løpet av 14 dager må det være klart hvilket produksjonsselskap, hvilke sponsorer og hvilken tv-kanal som blir med.

NRK eller TV2

Programdirektør Hans-Tore Bjerkaas i NRK vil gjerne ha «Spellemannprisen» i hus, men sier at gull kan kjøpes for dyrt.

- NRK skulle gjerne vært med på å arrangere «Spellemannprisen», men ikke på de premissene som Ifpi og Fono har lagt opp til, sier Bjerkaas og fortsetter:

- Vi har betalt enormt for dette gjennom 30 år, uten å vite hva showet og festen har kostet. Vi ønsker en transparent organisasjon der alle involverte har økonomisk innsyn.

Om NRK vil sende det Ifpi/Fono-produserte spellemannshowet, hvis de får tilbudet, vet ikke Bjerkaas.

- Vi må først vurdere standarden og prisen på programmet.

Programdirektør Nils Ketil Andresen i TV2 bekrefter at han har hatt samtaler med spellemannsjef Fiskvik.

- Jeg vil ikke avskrive muligheten for å sende spellemannshowet på TV2. For tida ligger Hitawards nede, så vi får se hva som skjer, sier Andresen.

THE SHOW MUST GO ON! Spellemannprisen har vært gift med NRK i 30 år, og har blitt et populært kjendis-TV-show for seerne, og nyttig for platebransjen. Men nå synes NRK at ekteskapet blir for kostbart.