Spellemannvinner ble sykepleier

Marthe Valle klarte ikke lenger leve av musikken.

I NAVDEBATTEN: Artisten Marthe Valle er glad for at hun ble tvunget til å ta saken i egne hender da hun ble nekta NAV-støtte da pengene fra artistkarrieren ikke strakk til. Foto: Håkon Eikesdal
I NAVDEBATTEN: Artisten Marthe Valle er glad for at hun ble tvunget til å ta saken i egne hender da hun ble nekta NAV-støtte da pengene fra artistkarrieren ikke strakk til. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet): I et debattinnlegg i dagens utgave av Dagbladet forteller artist Marthe Valle at hun begynte på sykepleierstudiet for å kunne forsørge sin tre år gamle datter.

- Å leve som musiker, uansett hvor dyktig du er, er ingen spøk. Det er stadig vekk dårlige perioder der det ikke ligger en eneste forespørsel i mailboksen, det kommer ikke fast lønn inn på konto og det er ingen som står på sidelinja og heier, skriver artisten, som tidligere også har vært med i «X Factor» og «Melodi Grand Prix».

Trygdedebatt Innlegget er en del av den pågående trygdedebatten - der «trygdesnylteren» Vegard Skjervheim har forsøkt å sette fokus på hvorfor han som en del av en ressurssterk ung generasjon har havna på NAV-støtte på grunn av motivasjonsbrist.

Han klarer ikke å motivere seg til annet arbeid enn det han har drømt om å leve av siden han var liten, nemlig å skrive.

Valle forteller i debattinnlegget om sin tøffe hverdag som ung musiker og alenemamma. Da hun fikk avslag på støtte hos NAV ble hun tvunget til å tenke nytt for å få endene til å møtes. I høst starta hun på sykepleierstudiet og er nå i praksis.

- Først ble jeg veldig bitter på NAV. Jeg følte at jeg fortjente hjelp. Jeg som faktisk hadde et ønske om å jobbe og å bidra. Det var en veldig destruktiv situasjon. Det ble definitivt ikke noe bedre musikk av det, sier Valle.

Mestringsfølelse Men nå er hun glad før at hun ikke fikk NAV-støtte da det ikke gikk an å leve av yrket hun brenner for mest.

-  Jeg ble veldig overraska da jeg innså at jeg kunne gjøre begge deler, være både sykepleier og artist. Det er deilig å vite at man har en trygghet i bunnen. Det gir meg det overskuddet jeg trenger til å holde på med musikken min. Det er rett og slett viktig å føle at det er bruk for deg, at man er en ressurs, sier Valle, som nå jobber med nytt album.

- Men føltes det som et nederlag å måtte se seg om etter en ekstra jobb?

- Ja, definitivt. Et stort et. Når man definerer seg som artist og så begynner å lure på om man må definere seg som noe annet enn det man vil være, er det tungt. Det er farlig å opphøye disse kreative yrkene for mye. Man må ha evnen til å jobbe knallhard for å holde det gående også når det butter i mot.

For lav inntekt Daglig leder i musikerinteresseorganisasjonen Gramart, Elin Aamodt, sier at Valles eksempel ikke er unikt.

- Gjennomsnittsinntekten til norske musikere er for dårlig slik den er i dag. Det er et problem. Vi har ikke noen spesifikk løsning, men vi jobber hele tiden med å bedre artistenes inntektsstrømmer.

- Har det vært aktuelt å gå i dialog med NAV om ei ordning til artister som sliter økonomisk?

- Nei, vi har ingen planer om å gå inn i en slik dialog. Vi ser heller på andre typer støtteordninger, sier Aamodt.