I NAVDEBATTEN: Artisten Marthe Valle er glad for at hun ble tvunget til å ta saken i egne hender da hun ble nekta NAV-støtte da pengene fra artistkarrieren ikke strakk til. Foto: Håkon Eikesdal
I NAVDEBATTEN: Artisten Marthe Valle er glad for at hun ble tvunget til å ta saken i egne hender da hun ble nekta NAV-støtte da pengene fra artistkarrieren ikke strakk til. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Spellemannvinner ble sykepleier

Marthe Valle klarte ikke lenger leve av musikken.

(Dagbladet): I et debattinnlegg i dagens utgave av Dagbladet forteller artist Marthe Valle at hun begynte på sykepleierstudiet for å kunne forsørge sin tre år gamle datter.

- Å leve som musiker, uansett hvor dyktig du er, er ingen spøk. Det er stadig vekk dårlige perioder der det ikke ligger en eneste forespørsel i mailboksen, det kommer ikke fast lønn inn på konto og det er ingen som står på sidelinja og heier, skriver artisten, som tidligere også har vært med i «X Factor» og «Melodi Grand Prix».

Trygdedebatt Innlegget er en del av den pågående trygdedebatten - der «trygdesnylteren» Vegard Skjervheim har forsøkt å sette fokus på hvorfor han som en del av en ressurssterk ung generasjon har havna på NAV-støtte på grunn av motivasjonsbrist.

Han klarer ikke å motivere seg til annet arbeid enn det han har drømt om å leve av siden han var liten, nemlig å skrive.

Valle forteller i debattinnlegget om sin tøffe hverdag som ung musiker og alenemamma. Da hun fikk avslag på støtte hos NAV ble hun tvunget til å tenke nytt for å få endene til å møtes. I høst starta hun på sykepleierstudiet og er nå i praksis.

- Først ble jeg veldig bitter på NAV. Jeg følte at jeg fortjente hjelp. Jeg som faktisk hadde et ønske om å jobbe og å bidra. Det var en veldig destruktiv situasjon. Det ble definitivt ikke noe bedre musikk av det, sier Valle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mestringsfølelse Men nå er hun glad før at hun ikke fikk NAV-støtte da det ikke gikk an å leve av yrket hun brenner for mest.

-  Jeg ble veldig overraska da jeg innså at jeg kunne gjøre begge deler, være både sykepleier og artist. Det er deilig å vite at man har en trygghet i bunnen. Det gir meg det overskuddet jeg trenger til å holde på med musikken min. Det er rett og slett viktig å føle at det er bruk for deg, at man er en ressurs, sier Valle, som nå jobber med nytt album.

- Men føltes det som et nederlag å måtte se seg om etter en ekstra jobb?

- Ja, definitivt. Et stort et. Når man definerer seg som artist og så begynner å lure på om man må definere seg som noe annet enn det man vil være, er det tungt. Det er farlig å opphøye disse kreative yrkene for mye. Man må ha evnen til å jobbe knallhard for å holde det gående også når det butter i mot.

For lav inntekt Daglig leder i musikerinteresseorganisasjonen Gramart, Elin Aamodt, sier at Valles eksempel ikke er unikt.

- Gjennomsnittsinntekten til norske musikere er for dårlig slik den er i dag. Det er et problem. Vi har ikke noen spesifikk løsning, men vi jobber hele tiden med å bedre artistenes inntektsstrømmer.

- Har det vært aktuelt å gå i dialog med NAV om ei ordning til artister som sliter økonomisk?

- Nei, vi har ingen planer om å gå inn i en slik dialog. Vi ser heller på andre typer støtteordninger, sier Aamodt.