FILM: Det begynner med et drønn i det de gigantiske, 1500 år gamle buddhastatuene i Baniyandalen i Afghanistan blir blåst til himmels. Bildene var en oppvåkning for mange i vesten, et håndfast eksempel på Talibanregimets vanvittige politikk. Filmen utspiller seg i nærheten av stedet der de mektige statuene sto fram til 2001. Her bor fem-seks år gamle Baktay, ei jente som mer enn noe annet i verden vil gå på skole. Skolegang krever en viss investering i nødvendig utstyr, som papir, blyant og hviskelær. Når man i utgangspunktet ikke har nåla i veggen, er jente i et mannsdominert samfunn – og må passere en gjeng større gutter som leker «hellig krig», byr noe så tilsynelatende enkelt på store, nesten uoverkommelige problemer.
Sunn protest
Historien er enkel og rett fram fortalt. Traumene ved å leve i et samfunn som driver systematisk undertrykking kommer tydelig fram, og barn reagerer på urettferdighet med sunn og ekte protest. Her er alt sett gjennom barnas øyne. Mens noen av situasjonene er sjarmerende og småmorsomme, er andre direkte vonde å se på.
Scenen der de litt eldre guttene tar Baktay til fange, plasserer henne i et hull og gjør seg klar til å leke «steining av vantro»-leken, er noe av det nifseste jeg har sett på film på en stund.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger