Spennende dikt

«Rolf Jacobsens dikt er aldri bra. De er enten oppsiktsvekkende dårlige eller oppsiktsvekkende gode.» Les anmeldelsen av «Hemmelig liv» fra 1954!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At norske diktsamlinger er spennende, hender gudbedre ikke ofte. Flesteparten er så bra, så bra og handler om at bjørketrær er lyse og vennlige om våren. Enn bladløse og triste om høsten. En god og riktig iakttagelse, men ikke egentlig nervepirrende.

Rolf Jacobsens dikt er aldri bra. De er enten oppsiktsvekkende dårlige eller oppsiktsvekkende gode. Eller også er de en blanding.

Dette er likevel bare en del av forventningen: Er neste dikt glimrende eller slett? Det viktigste er at det i selve tonen, i selve den lyriske formulering ligger en mangel på forsiktighet og konvensjonelt måtehold som hvert øyeblikk engasjerer leseren. Diktene er dynamiske og dramatiske, vibrer en skyskraper eller maskinhall.

Når ikke få av Rolf Jacobsens dikt virker like monstrøse som en skyskraper eller en maskinhall, er det egentlig paradoksalt; for tendensen i de sentrale diktene i samlingen går nettopp ut på å utslynge en forbannelse over det støyende og rykende, grådige og altfortærende maskin-helvete som Jacobsen finner at verden har forvandlet seg til i vår egen tid. Han forbanner dragen, urtidsøglen som er mant opp av jorda og truer oss alle med undergang. Dragens kropp ligner et tannhjul - slik Erling Kvalvaag så presist har truffet diktsamlingens mening i sin originale omslagsvignett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer