SAMARBEID: Even Holt og storesøster Anne har skrevet thriller fra sykehusmiljø sammen. Foto: Nina Hansen
SAMARBEID: Even Holt og storesøster Anne har skrevet thriller fra sykehusmiljø sammen. Foto: Nina HansenVis mer

Spennende medisinsk thriller fra søsknene Even og Anne Holt

Med internasjonal schwung.

||| ANMELDELSE: Den høyt ansette kirurgen Sara Zuckerman har operert inn en hjertestarter i en pensjonert kollega, men bare et par dager etter operasjonen dør pasienten. Og snart gjør en kollega av Sara en skremmende oppdagelse.  

Med bøker som «Presidentens valg» og «1222» skrev Anne Holt seg litt vel mye ut på viddene for denne anmelders smak, men fjorårets «Pengemannen» var en opptur.

Begripelig Og den oppturen fortsetter med «Flimmer». Dette er en spenningsroman som holder mål, ikke minst fordi den forteller en begripelig historie om kompliserte temaer.  

Anne Holt har slått seg sammen med sin lillebror Even, som både er ingeniør og hjertelege, og skrevet en thriller fra innsiden av norsk sykehusmiljø.

Handlingen i «Flimmer» tar for seg hva som skjer når avansert teknologi og økonomiske interesser krasjer sammen på bekostning av pasientenes beste.  

I sentrum for handlingen står den berømte kirurgen Sara Zuckerman. Sara er jødisk, oppvokst i Tromsø, men amerikansk statsborger. Nå bor hun på Høvik sammen med sin niese Thea, og jobber på det fiktive sykehuset som forkortes GRUS — Grini Universitetssykehus — hvor hun er en maktfaktor. Og på grunn av sin væremåte har hun også flere fiender.  

Hjertestarter Sara er hjertespesialist, og hun opererer blant annet inn hjertestartere (også kalt ICD) i pasienter som lider av hjerteflimmer. Den beste ICD-en på markedet produseres av det amerikanske suksessfirmaet Mercury Medical, som eies av en tøff Vietnam-veteran.

Det norske Oljefondet har investert 500 milliarder kroner i samme firma, aksjen regnes som svært solid og det er store muligheter for god avkastning på norske pensjonspenger.  

Spennende medisinsk thriller fra søsknene Even og Anne Holt

Det står med andre ord enorme verdier på spill i «Flimmer», og det er da også en internasjonal schwung over boka, siden historien har mange forgreninger til USA. Intrikate krumspring på børsen er også med på å høyne spenningsnivået mot slutten.  

Fremmedord Søsknene Holt har konstruert et svært komplisert og omfattende plott, men det er i det store og hele godt gjennomført, og spenningsnivået er høyt. Derimot kan åpningen på romanen — som inngående beskriver hvordan man opererer inn i ICD — virke tung og unødig full av fremmedord.  

«Raskt grep hun det unipolare diatermiapparatet, som ved hjelp av strøm skar seg nedover i fettlaget. — Og så skjærer jeg forsiktig ned til fascien, sa hun.»   

Realistisk, helt sikkert, men nødvendig for handlingen? Neppe. Men kommer man seg forbi det innledende operasjonskapitlet, suser resten av romanen av gårde i høyt tempo. Det er forholdsvis mange personer involvert, likevel blir det ikke uoversiktlig, til tross for at flere av personenes virkelige identitet ikke avsløres før helt mot slutten.