Spennende norsk mosaikk

Boka begynner med en fortelling om Russe-Simen i Birtavarre gruver i Lyngen som døde etter en arbeidsulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Russe-Simen ble ofret på moderniseringens alter. Fortellingen brukes til å nyansere bildet av «det strålende industrieventyret» i de første tiårene av dette hundreår. Utenlandsk kapital og teknologi ga kraft til en rask og omseggripende industrireising. Den ga næring til en stridende og selvbevisst arbeiderbevegelse, og det borgerlige samfunn ble rystet av klassekamp, kriser og konflikter.

Alt fortelles. Den store og den lille verden flettes mesterlig sammen i historieverket til Alnæs. Som i tidligere bind, rydder han mye plass til hverdagsmenneskene og deres kår, men uten å henfalle til sosialhistorie overdynget av økonomi og statistikk. Enkeltmenneskene er i fokus som eksempler. Alnæs har heller ikke latt seg overvelde av de skjellsettende politiske begivenhetene i perioden 1900- 1950, men har med det meste.

Medrivende

Det må ha vært vanskelig å velge og vrake i den omfangsrike historielitteraturen om unionsoppløsningen, de to verdenskrigene og tida mellom dem. Dermed gir det vel seg selv, som i tilfellet 1905, forfatteren unnlater å stille vanskelige spørsmål og nøyer seg med enkle svar. «Det uungåelige bruddet» kaller Alnæs unionsoppløsningen. Det skal vi diskutere i de neste fem årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer