Spennende, ny verden

Deaver skuffer ikke - nå også med seriemord i cyberrommet.

En ung kvinne myrdes, og sporene leder ut på nettet. Morderen har klart å komme seg inn på offerets datamaskin, lest posten, sendt falske meldinger og stengt mobiltelefonen hennes. Han har maskert seg som en fjern bekjent, snakker som om han kjenner henne, viser henne manipulerte bilder av seg selv og vennene hennes. For så å drepe henne, Silicon Valleys frontfigur for kvinnelig selvforsvar.

Framgangsmåten kalles på dataspråket for sosialmanøver. Verktøyet er et nytt program som gir tilgang til alle typer datamaskiner nesten uten å etterlate seg spor. Drapsetterforskerne må alliere seg med avdelingen for datakriminalitet.

Men selv det er ikke nok: En ung superhacker, en guru, blir hentet ut av fengselet for å assistere. Raskt viser det seg at mordet ikke er det første. Dette er en morder som spiller et spill med virkelige mennesker som brikker. Og etterforskningsgruppa er svært, svært sårbar.

Jeffrey Deaver er selveste seriemorderspesialisten i moderne krimlitteratur, og så altså også i årets bok, «Dødsfellen». Han er opptatt av de tekniske og sosiale sidene av etterforskning, og riktig storkoser seg når han beveger seg ut på nytt territorium, cyberrommet eller «det blå intet», som boka opprinnelig heter på engelsk. I tillegg til å være en proff, tradisjonell politithriller, er boka en spennende innføring i maskinverdenen og et eksotisk blikk på de menneskene som befolker den.

Hva mer kan man ønske seg?