Anmeldelse: Mattis Øybø, «Den siste overlevende er død»

Spennende så det holder

Mattis Øybø viser hvordan bittesmå hendelser i fortida kan velte liv i nåtida.

MATTIS ØYBØ: Forfatter og forlagsredaktør, nå ute med sin femte roman. Foto: OKTOBER
MATTIS ØYBØ: Forfatter og forlagsredaktør, nå ute med sin femte roman. Foto: OKTOBER Vis mer
Publisert

«Den siste overlevende er død» er et intenst og utradisjonelt familiemysterium – og spennende så det holder.

Mattis Øybøs puslespillmetode gjør leseren til den som leter etter de tapte brikkene. For hver side hever han forventningene til hva som skjer videre, men er sparsommelig med hintene.

Fem fortellinger utspiller seg i romanen. Alle spinner rundt jøden Isak Meyer, bortsett fra den første. Den handler om Isaks barnebarn Jonathan. Det er jul, men det første vi får høre om er at Jonathans alkoholiserte far, som han ikke har sett siden han var barn, nylig har dødd. Asken blir sendt rekommandert og blir liggende bak i bilen fordi Jonathan glemmer å fortelle kona om den. Esken ender opp under juletreet.

Før gaveutdelingen begynner Jonathan å snakke om en gang faren havnet i slåsskamp med stefaren. Stefaren benekter at dette har skjedd, men da Jonathans bror Simon ringer for å snakke med Jonathan, sier Simon at han også husker hendelsen. Begge husker også at stefaren vant over faren. Likevel avslutter Jonathan samtalen med å si at det var det motsatte som skjedde. Hvorfor gjør han det? Det skal vi komme tilbake til.

Hvem var Isak Meyer?

I neste fortelling finner Henrik noen brev og fotografier av Isak under gulvet i spiskammeret. Materialet gir ham og kona Louise et felles prosjekt, noe å bygge opp igjen forholdet med, etter en serie med utroskapsepisoder.

Disse to og de andre personene i boka skaper alle ulike bilder av Isak, tett akkompagnert av en forteller som hele tida kommer med egne kommentarer til det som skjer:

«Louise flyttet ut i april, og kom tilbake i september. I disse månedene bodde hun sammen med en annen mann, en mann hun hadde truffet gjennom jobben og innledet et forhold til. Det er ingen grunn til å gi ham et navn, han er ikke viktig for denne fortellingen.»

Flere av personene vil bevisst eller ubevisst forme historien om Isak, men fortelleren har en mer åpen holdning:

«Brevene løy ikke. Han var der. Det hendte. Ingen kan si noe annet. Likevel finnes det et blindpunkt som selv ikke dokumentene kan gjøre rede for, et uunngåelig paradoks i historien selv.»

Ordet i sin makt

Den fritt kommenterende fortelleren inviterer leseren til å undre seg, og slik får romanen større dybde.

På briljant vis får Øybø fram hvordan den som har ordet i sin makt, kan si deg hvem du er. Jonathan kaller både faren og stefaren for familie. Men som tiåring får han høre at han har én stefar og én biologisk far. Først da blir disse kategoriene med på å utforme fortellingen «som gjorde krav på hvem han var». Senere, i voksen alder, får Jonathan høre at navnet hans høres jødisk ut hvis du sier det sammen med navnet til broren. Plutselig er han jøde også.

Når det kommer til stykket er Jonathan den med sterkest trang til å endre på historien. Det er dette telefonsamtalen med Simon handler om. Jonathan begynner å bli lei av at andre forteller ham hvem han er.

Glitrende fortelling

Øybø blir litt for ivrig når handlingen plutselig hopper mellom fortid og nåtid. Det gjør teksten tung å lese enkelte steder. Men Øybø er en dyktig stilist og har gjort lurt i å la dialoger dominere i romanen. Det gir handlingen driv og skaper nærhet til karakterene. Spesielt det siste er godt gjort å få til, med en forteller som legger seg opp i både det ene og andre og slik gjør noe med inntrykket leseren får av personene i boka.

I «Den siste overlevende er død» viser Øybø hvordan bittesmå hendelser i fortida kan velte liv i nåtida. Det gjør romanen til en glimrende utforsking av historiefaget, men aller mest er den en glitrende fortelling om identitet og opphav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer