Spennende strek-aper

Det er ikke lett å konkurrere med Disney på animasjon, men «Apenes eventyr» er et hederlig og fantasifullt fransk forsøk.

Animasjonsfilmer er enormt tid-, arbeids- og pengekrevende. Men når slike filmer først treffer, er gevinsten enorm. Regissør Laguionie og resten av hans fransk-britiske team, gjør et hederlig forsøk på å konkurrere med de amerikanske gigantene, og lykkes forholdsvis bra.

Maktspill

Historien er spennende og fantasifull: En gang langt, langt borte, for lenge, lenge siden fantes det to apestammer. Den ene levde i et «primitivt» stammesamfunn øverst i tretoppene, den andre i et «sivilisert» kongerike på bakken.

Eventyret begynner idet Tom, en livsglad representant fra tretoppene, faller til jorda. Han oppdager snart det nære slektskapet, og spiller etter hvert hovedrollen i et intrikat maktspill i og rundt kongen og hans forgiftede datter.

Dilter etter

Filmen ruller pent av gårde, de minste får få muligheter til å kjede seg. Men når man sammenlikner med de siste åras Disney-filmer - og Warners mesterlige «Gutten og jernkjempen» - blir det svært synlig at vi her i Europa dilter etter på det tekniske. Animasjonen kunne vært bedre, bakgrunnstegningene mer avanserte og figurene mer forseggjorte.

Men når vi vet hvilke enorme ressurser Disney & co. har i ryggen, er Laguionies bidrag likevel slett ikke verst.