Hovedleder: Investinor og statsbudsjettet

Spenner bein på omstilling

Regjeringen må lage en politikk for omstilling, ikke spenne bein på den.

KUTTER KAPITAL: Erna Solberg og regjeringen. Foto: NTB Scanpix
KUTTER KAPITAL: Erna Solberg og regjeringen. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Norge har de siste tiårene gjort seg kraftig avhengig av oljebransjen og tilhørende serviceindustri. Dette adresserte særlig Høyre i siste valgkamp, og lovet at deres politikk skulle være en motvekt til denne todelingen av norsk økonomi.

Det er en god idé. Norge trenger nye selskaper, ny teknologi og ny industri. Yngste selskap blant de topp 20 største på Oslo børs er 24 år gammelt. Vi har ikke lykkes med å skape nye hjørnesteinsbedrifter.

Noe av utfordringen i Norge er at vi mangler såkalt venturekapital. Det vil si investorer som går tungt inn i selskaper som gjerne har kommet forbi første fase, klare med en prototyp og til å skalere virksomheten opp til full produksjon.

I manglen av dette, har staten hatt selskapet Investinor. De har stått for over en tredjedel av all investert venturekapital i Norge siden 2009. I statsbudsjettet for neste år har regjeringen bestemt seg for å ta fra selskapet all egenkapital, 1,25 milliarder kroner. I stedet skal selskapet få overført 100 millioner kroner årlig.

Dermed får regjeringen redusert sine utgifter, men reduserer samtidig Investinors evne til å jobbe langsiktig. De blir ikke herre i eget hus, men må begrense sine investeringer ut fra at de har en finansiell tidshorisont på ett år. Investeringer som Investinor har gjort, har vært opp mot 100-millionersklassen. Med regjeringens grep mener selskapet selv at det er usikkert om slike ventureinvesteringer vil la seg gjøre i framtida, eller om de også må bli et såkornfond - som vi allerede har rikelig av i Norge. Skal de gjøre store investeringer, vil de bare kunne gjøre eventuelt en eller to i året.

Det er usikkert om hensikten til regjeringen er å spare penger, eller om endringen er ideologisk motivert. I «Dagsnytt atten» på NRK argumenterte Høyre for at vi heller trenger mer privat investeringskapital i Norge. Det skjønner vi godt at de ønsker, og skattekuttene er vel et slags forsøk på å hjelpe til med dette. Men det er merkelig å kutte Investinors mulighet til å rette opp i denne mangelen ved norsk næringsliv, før vi har botemiddelet på plass.

I USA står venturekapital bak to av tre nye selskaper, og har skapt fire av ti nye arbeidsplasser. Den type nyskaping ser vi ikke i Norge. Erna Solberg har sikkert lyst til å bli husket som noe mer enn statsministeren som fikk de offentlige utgiftene opp til mer enn 50 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) for første gang på 20 år. Regjeringen må lage en politikk for omstilling, ikke spenne bein på den.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.