LEDER

Hovedleder: Investinor og statsbudsjettet

Spenner bein på omstilling

Regjeringen må lage en politikk for omstilling, ikke spenne bein på den.

KUTTER KAPITAL: Erna Solberg og regjeringen. Foto: NTB Scanpix
KUTTER KAPITAL: Erna Solberg og regjeringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge har de siste tiårene gjort seg kraftig avhengig av oljebransjen og tilhørende serviceindustri. Dette adresserte særlig Høyre i siste valgkamp, og lovet at deres politikk skulle være en motvekt til denne todelingen av norsk økonomi.

Det er en god idé. Norge trenger nye selskaper, ny teknologi og ny industri. Yngste selskap blant de topp 20 største på Oslo børs er 24 år gammelt. Vi har ikke lykkes med å skape nye hjørnesteinsbedrifter.

Noe av utfordringen i Norge er at vi mangler såkalt venturekapital. Det vil si investorer som går tungt inn i selskaper som gjerne har kommet forbi første fase, klare med en prototyp og til å skalere virksomheten opp til full produksjon.

I manglen av dette, har staten hatt selskapet Investinor. De har stått for over en tredjedel av all investert venturekapital i Norge siden 2009. I statsbudsjettet for neste år har regjeringen bestemt seg for å ta fra selskapet all egenkapital, 1,25 milliarder kroner. I stedet skal selskapet få overført 100 millioner kroner årlig.

Dermed får regjeringen redusert sine utgifter, men reduserer samtidig Investinors evne til å jobbe langsiktig. De blir ikke herre i eget hus, men må begrense sine investeringer ut fra at de har en finansiell tidshorisont på ett år. Investeringer som Investinor har gjort, har vært opp mot 100-millionersklassen. Med regjeringens grep mener selskapet selv at det er usikkert om slike ventureinvesteringer vil la seg gjøre i framtida, eller om de også må bli et såkornfond - som vi allerede har rikelig av i Norge. Skal de gjøre store investeringer, vil de bare kunne gjøre eventuelt en eller to i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer