Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spenning i paperback

Anstendig thriller i beskjeden paperback

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Schibsteds paperbackserie Superkrim skjuler også en og annen norskskrevet godbit.Tor Ole Kværners «Død budbringer» er en spennende thriller som er fullt på høyde med mye som kommer mellom stive permer.

Uran på avveier

Det handler om russisk uran på avveie, og at noe galt er i ferd med å skje manifesterer seg først med funnet av en død russer i havet utenfor Røst. Martin Holmberg, en av en gruppe på fire spesialetterforskere i Oslo-politiet, blir sendt til Lofoten for å undersøke nærmere, og det viser seg at den døde mannen er så radioaktiv at han er omtrent selvlysende. Men saken er sensitiv, for snart blander også norsk militær etteretning seg bryskt inn og vil ha full oversikt over politiets etterforskning. Og et suspekt enmannsrederi i Oslo har også interesser i saken. Med andre ord blir det nok å henge fingrene i for det lille teamet.

Effektivt språk

Tor Ole Kværner skriver et effektivt thriller-språk (selv om det dukker opp en del banaliteter underveis), leseren trekkes inn i handlingen fra første side. Plottet er både godt oppbygd og holder hva det lover rent spenningsmessig. Alt i alt har «Død budbringer» - hans tredje bok, så vidt jeg skjønner - et stort salgspotensiale. Og jeg ville ikke bli det minste forundret om han ved neste korsvei har rykket opp en divisjon og får gi ut bok nummer tre i en hardere innpakning.

Privatlivet

De som ikke er opptatt av samlivsstoff vil muligens reagere på at Kværner har valgt å fokusere tett og intimt på privatlivet til Martin Holmberg. Ikke at rekkehusliv på Stovner med en samboer som drømmer om å bli gravid er et forkastelig tema, men det tar veldig mye plass i en bok som ikke er så stor i utgangspunktet, og det har svært liten betydning for den sentrale handlingen. Og en liten detalj: Personen som på side 116 heter Sigurd Skjerven gjenoppstår 150 sider senere som Peder Skjerven. Det er irriterende småslurv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!