Spenning og skjønnhet i sola

Dagbladet.nos lesere vil ha spenning og fantasi mellom bokpermene i sommer. Vi tok en tur ut på gata for å sjekke hva folket der ute leser akkurat nå.

Litteratur i sola

Mandag spurte vi Dagbladet.nos lesere hva de ville lese i sommersola. Vi fikk inn mange varierte og gode lesetips på vårt debattforum.

Her var det klassikere som Fjodor Dostojevskij, Albert Camus og Jorge Louis Borges, mens de hyppigste gjengangerne var av nyere dato.

- Hekta på Mankell

Henning Mankell har fått en trofast leserskare i Norge, noe som synes både på salgsstatistikken og blant lesernes innlegg.

- Jeg har nettopp blitt hekta på Henning Mankells fantastiske bøker. Takker høyere makter for at de bøkene kom meg for øyet. Sommeren kommer til å løpe bort blant sidene i boken, skriver «Imt» på være debattsider.

En annen svenske som har tatt et litterært sommergrep på nordmenn er Jan Guillou. Det er mange som i øyeblikket koser seg i sola med et bind av trilogien om tempelridderen Arn Magnusson, og Dagbladet.no møtte noen av dem på Aker Brygge.

- Jeg liker å lese om Jan Guillous korsfarere fordi jeg er interessert i historie. Bøkene hans har gode skildringer, og er i tillegg både filosofiske og dramatiske, sier en uniformert Kristian Myrstad (20) til Dagbladet.no.

Myrstad er til vanlig å se hos Forsvarets Overkommando på Huseby, og han var glad for å få noen timer i sola på Aker Brygge i dag. Det eneste han kunne ønske seg var en mindre varm uniform mens han satt i solsteiken med Tolkiens fantasiverden.

Bergenseren Jan Mietle (27) liker også Guillous historiske skildringer. - Det er viktig at det er historisk korrekt.

Vi møtte Mietle sittende på en benk langt ute på Aker Brygge. Han leste da grøsserkongen Stephen Kings «Hearts in Atlantis», som ennå ikke er oversatt til norsk. Mietle har tidligere lest hele Guillou-trilogien, og er også svak for Mankell.

- Det er stort sett spenning det går i. Jeg liker å bryne hjernen på Mankells mysterier - det provoserer tankegangen litt.

Feriefantasi

Fantasy-litteratur og science fiction er tydeligvis verdsatt av Dabladet.nos lesere. Da er det ikke så rart at nylig avdøde Douglas Adams, Raymond E. Feist, og og hobbitens far J.R. Tolkien var en gjenganger i litteraturdebatten.

- Douglas Adams var et humoristisk geni, og vil for alltid bli husket for disse bøkene, skriver «Paradogma».

- For alle som like å lese bøker og fantasy, så er Raymond E. Feist helt enorm. Bør prøves!, anbefaler «Kalle».

Interessen for Tolkien var tydelig også på mandagens uhøytidelige avstemning, hvor fantasikongen toppet lista.

En annen favoritt innen samme sjanger er J.K. Rowlings Harry Potter-bøker. Harrys forunderlige verden har tydeligvis slått an i alle aldersgrupper.

En annen av våre lesere som liker å rømme litt vekk med fantasy-litteratur er «Dorian». - Sommeren er som regel da du har tid til å lese, så jeg kaster meg gjerne over noen uendelige fantasy-prosjekter, skriver han.

Fotball og jenter

Den britiske forfatteren Nick Hornby ble også diskutert blant våre lesere. Med sine humoristiske bøker om menn, fotball og livet har han funnet veien til mangt et hjerte, noe som også syntes på avstemningen. Der kom Hornby på en andreplass, like foran Helen Fielding med «Bridget Jones».

- Hornby er en fantastisk forfatter. High Fidelity overgår alt av samtidslitteratur, og Fever Pitch og About a Boy henger ikke langt etter. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på How to be Good, skriver «Jonathan» på debattsidene våre.

Men det var ikke alle leserne våre som hadde tenkt å tilbringe sommeren med nesa i ei bok.

«...det går jo ikke an å lese bøker i sommervarmen. Da skal man sitte på en uterestaurant og titte på vakkertausene.»