Spenningens mester

Skarp psykologisk thriller om en trist kvinne.

BOK: Inger Frimansson er i mine øyne en av Sveriges fineste spenningsforfattere. Hennes blanding av stødig persontegning og grundig intrigebygging blir til skarpe psykologiske thrillere som bare er til å grøsse av. Særlig inntrykk gjør de trøstesløse livene til hovedpersonene hennes og de ofte nytteløse strabasene de må gjennomgå.

Sjaskete dame

I «Svarte røtter» handler det om Hilja Agnevik, en sjaskete og overvektig dame i slutten av 40-åra, med svært lite fristende framtidsutsikter. Hun bor sammen med den førtidspensjonerte storesøsteren Karla, som terroriserte Hilja og broren deres under oppveksten. Hilja jobber i en blomsterbutikk, hvor hun trives sånn passe, men hennes eneste lyspunkt og atspredelse er sporadisk sengehygge med gifte Gösta, men han ser ikke ut til å ville forlate kona.Alt er altså bare sorgen, men Hilja øyner et slags håp en dag en arrogant mann bestiller blomster til filmstjernen Jennifer Ask. En gang for lenge siden het hun Jenny Anderon og var Hiljas bestevenninne, så Hilja legger håpefullt et lite brev ved blomsterforsendelsen og ber Jenny om å ta kontakt.

Langsom fortelling

Hiljas to år eldre bror, Kristian, er noe mer vellykket enn søstrene. Han er gift og har to tenåringsdøtre, og driver et lite boligmeklerfirma sammen med en kompanjong. Det er Agnevik & Bendrich som Jennifer Ask tar kontakt med når hun og mannen skal selge huset, og Jennifer har en spesiell grunn til å selge: Hun vil komme seg unna den sykelig sjalu elskeren sin, som er identisk med blomsterbestilleren Hilja kom ut for. «Svarte røtter» er en ganske langsom fortelling, så Hiljas ynkelige vesen får god tid til å synke inn i leseren. Inger Frimansson skriver så overbevisende at man føler seg plassert midt oppi alt det grå ubehaget, som observatør til Hiljas voksenliv og barndomsminner. Og i tillegg har hun lagt inn dagboknotater fra en voldtektsforbryter, men hans identitet avsløres ikke før helt på slutten.