<strong>OPPSTILLING!:</strong> Tradisjonen tro har Dagbladet samlet vårens skjønnlitterære debutanter - denne gangen i foajeen på Nasjonalbiblioteket. Foto: Nina Hansen
OPPSTILLING!: Tradisjonen tro har Dagbladet samlet vårens skjønnlitterære debutanter - denne gangen i foajeen på Nasjonalbiblioteket. Foto: Nina Hansen Vis mer

Spent på vårens bokdebutanter?

Dagbladet har møtt dem alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:)
1. Frode Saugestad (38)
Er litteraturviter. Og arrangerer Norsk-amerikansk litteraturfestival.
Debuterer med «En ung manns bekjennelser om kjærlighet».
- Boka er en kjærlighetsroman inspirert av Hamsuns Pan, om en ung manns søken etter betingelsesløs kjærlighet. Han heter Frode. Men det er ikke sikkert det er meg.

2. Gine Cornelia Pedersen (26)
Går førsteåret på Statens teaterhøyskole (KhiO).
Debuterer med «Null»
- «Null» er et eksperiment i hvordan det kan gå om man lever uten impulskontroll, grenser mot omverden, og forståelse for at handlingene våre kan ha konsekvenser for andre.

3. Kjersti Wøien Håland (24)
Jobber på kaffebutikken Black Cat. Har studert tekst på Westerdals.
Debuterer med «Kjersti er en fiktiv person. Hilsen Kjersti.»
- En diktsamling om å bli sett. Paranoia for, og ønsket om, å bli sett. Følelsen av å bli overvåket og av å bli sett i nære relasjoner. Følelsen av å være et objekt eller en fiktiv karakter.             

4. Hilde Østby (37)
Jobber som kommunikasjonsansvarlig i Norsk faglitterær forfatter og oversetterforening.
Debuterer med «Leksikon om lengsel»
- Liv Vestby skriver en bok om kjærlighet, som et leksikon fra A til Å. Hun omskriver hele verdenshistorien for å fortelle om kjærlighetens kjente og ukjente helter: fra Dante og Beatrice til engelske fotballspillere.

5. Erica Löfström (34)
Debuterer med «Sex, musikk og vold»
- Beatrice er en på samme tid hensynsløs og følsom ung kvinne. Hun er intens i forholdet til andre, og gjør noen jævlig sjuke greier. Grensene sklir ut. Hun skaper en egen verden fylt av sex, musikk og vold, som hun også drar andre inn i.

6. Aleksander Bergan (34)
Jobber som journalist.
Debuterer med «Fantombildet»
- På utsiden er det en satirisk roman om kjendiseri og jåleri; på innsiden er det en historie om savn, verdivalg og om det å leve opp til hva som forventes av deg.

7. Lars Mørch Finborud (32)
Jobber som kurator og musikkansvarlig på Henie Onstad kunstsenter.
Debuterer med «De svarte skiltene»
- Et barnebarn arver et hus stappfullt av skrot fra det tjuende århundrets kunstnere. «Gjutegnask» kaller jeg det, ting som Ingmar Bergmans post it-lapp med en rugbrødoppskrift på. Den ble nylig solgt for 17 000 kroner. Barnebarnet selger alt og blir søkkrik - for å realisere et absurd, lokalhistorisk prosjekt.

8. Linn Rottem (29)
Jobber som frilanser og studerer litteratur på Universitetet i Oslo.
Debuterer med «Forestillinger om et hjem»
- Boka handler om en stor tragedie i en liten familie. Moren i familien våkner opp fra en bilulykke med en alvorlig hjerneskade. Til tross for at hun er fullstendig pleietrengende, velger familien å ta henne hjem.

9. Lasse Wardenær Fosshaug (30)
Jobber med diverse i Hi-Fi-klubben. Har gått forfatterstudiet i Bø.
Debuterer med «Over brua»
- En bok om fremmedfrykt og bygdedyr. En slags dannelsesroman med et storpolitisk bakteppe. Om hvordan mange arbeidsinnvandrere ble sett på i Norge på 90-tallet; omtrent slik romfolket blir sett på i dag.  

10. Ingrid Melfald Hafredal (31)
Jobber frilans, blant annet for E24. Har gått forfatterstudiet i Bø.
Debuterer med «Omveier»
- Sara bor i hjembygda med kjæresten Anders og jobber på et pleiehjem. Det livsvalget settes på prøve og et kammerspill tar til når søsteren som valgte å reise til Roma kommer hjem etter ti år.

11. Heidi Furre (26)
Jobber som frilansfotograf.
Debuterer med «Parissyndromet»
- Parissyndromet er en diagnose for japanske turister som får sjokk over at Paris ikke er som de hadde trodd fra filmene. En ung, norsk jente flytter til Paris, og kjenner seg kanskje litt igjen i diagnosen.

12. Odd Eirik Færevåg (36)
Underviser i musikk.
Debuterer med «Dagane grå»
- En diktsamling om havsuler, døden og kjærligheten. Et sønnetap, et søstertap, og på overflaten så handler det om sorg, men dypest sett handler det om glede.

13. Viktoria Lindberg (37)
Jobber som lærer på Vålerenga skole.
Debuterer med «Verdens viktigste begivenhet»
- Boka handler om fire kvinner som konfronteres med seg selv og hverandre i en barselgruppe i Oslo. «Lattemødre». Jeg vil vise dem innenfra, og forhåpentligvis komme noe av stigmaet til livs.

14. Helge Thime-Iversen (41)
Jobber som arkivleder i sjøfartsdirektoratet.
Debuterer med «X»
- Etterforskerne i Kripos skal løse en mystisk sak med mange gåter, og må på jakt over hele landet. En puslespilljakt på seriemorderen X, som konfronterer hovedpersonen direkte.

15. Carina Westberg (40) og Tore Aurstad (40)
Begge to er oversettere. Har gitt ut barnebøker både sammen og hver for seg.
Debuterer med «Blodpenger»
- Bakteppet er boligkrakket i Kristiania i 1899, en finanskrise som etterlot byen i økonomisk og moralsk forfall. Der blir en arkeolog funnet død på et bordell i Vaterland...

16. Marit Heier Lajord (22)
Jusstudent og journalist i Framtida. Har gått forfatterstudiet i Bø.
Debuterer med «Olava og bestefar»     
- Boka handler om slekters gang og relasjonen mellom barnebarnet Olava og hennes bestefar. En tidløs og jordnær historie.

17. Mari Stokke-Bakken (26)
Jobber på bibliotek og har gått på Skrivekunstakademiet.
Debuterer med «Nesten for alvorlig»
- En bok om å forlate det du setter aller høyest. En kvinnelig dirigent forlaget orkesteret sitt. Og en helt vanlig mann forlater familien.

18. Frits de Bourg (66)
Pensjonist. Har vært selger, dykker, postmann og selvstendig næringsdrivende.
Debuterer med «En kald død»
- Jeg fant ut at en slektning hadde en fortid på den gale sida under krigen. Så jeg skrev en krim, om spenningene fra tiden etter krigen, da folk fra begge sider måtte prøve å leve sammen igjen.

19. Kari Nygaard (41)
Jobber som historie- og samfunnslærer på videregående.
Debuterer med «Reisen til Bella Coola»
- Ingrid er av bondeslekt, og Andreas prestesønn.  Begge rømmer fra sorg og tap i livene sine. De to møtes på Amerika-båten på 1800-tallet og finner et sterkt fellesskap. Men i USA skilles deres veier ...

20. Gard Sveen (43)
Jobber som seniorrådgiver i Forsvarsdepartmentet.
Debuterer med «Den siste pilgrimmen» 
- Dette er den første boka i en serie om politietterforsker Tommy Bergmann. Med en parallellhistorie fra motstandskampen under andre verdenskrig og nåtid.

21. Gry Hovdenak Strøm (40)
Jobber på Nav, har vært journalist.
Debuterer med «Ordsamleren»
- Dette er en roman om å samle på ord. Om gleden og trøsten som finnes i ordene. Men også en roman om gamle familiehemmeligheter, søskenforhold gjennom to generasjoner, skjebnesvangre valg og søken etter forsoning.

22. Susanna Happonen (31)
Jobber som teatertekniker i Tromsø.
Debuterer med «Vi»
- Diktsamlingen undersøker dette «viet», hva det innebærer å snakke i første person flertall. Grupper har en tendens til å bestå gjennom forandring ? enkeltindividene byttes ut, men gruppa kan sies å være den samme. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer