POP: Eminem spiller for 55.000 på Voldsløøkka lørdag. Foto: Scanpix
POP: Eminem spiller for 55.000 på Voldsløøkka lørdag. Foto: ScanpixVis mer

Eminem

Spesielt Ed Sheeran-samarbeidet fikk håret til å reise seg på armen av gru

Det er fortsatt ikke lett å vite hva man skal tenke om Eminem.

Kommentar

Noen låter kan tidsplasseres nøyaktig. Hvor man var første gang man hørte den. Hva man følte. Hva som skjedde etterpå. En januardag i 1999 satt jeg i en blåblomstret sofa og så på MTV. Plutselig dukket det opp en bleik fyr iført parykk. Han banket tv-på skjermen, liksom innenfra, og sa: «Unnskyld, kan jeg få klassens oppmerksomhet et øyeblikk?».

Det var Eminem.

Den da 27 år gamle Marshall Mathers III.

Låta het «My name is».

I videoen fornærmet han alle fra Spice Girls, Marilyn Manson og Bill Clinton til sin egen mor. Det var en uforglemmelig video. Svinedyr, tullete og kompleks. Når man ser videoen i dag, 19 år senere, i lys av dramaet som fulgte, har den holdt seg bemerkelsesverdig godt. Uansett, der jeg satt i den blåblomstrede sofaen var jeg forviret. Var dette tull? Var det alvor? Det var bra, men også helt hinsides. Dessuten: hvit rapper, backet av produsentlegenden Dr. Dre. Hva i alle dager skulle man tro om dette, da?

I dag spiller Eminem for 55.000 mennesker på Voldsløkka i Oslo. Det er Norges største konsert gjennom tidene. Billettene ble utsolgt på seks minutter. Det er ingen tvil om at Eminem-turneen er sommerens store konsertbegivenhet. Men så er det også sytten år siden sist han var i Norge. Da var det rasende leserinnlegg i avisene: «Han oppfører seg som en ravende sinnsyk, skriker ut griseprat og blasfemier, spruter ut hat og hets, oppfordrer åpenlyst til drap og voldtekt. Og hva skjer? Ikke bare får han applaus, men seriøse journalister trykker ham til sitt bryst», skrev en Dagbladet-leser, og ble møtt med terningkast seks i samme avis.

Eminems karriere spenner mer enn 20 år med populærkultur, først og fremst drevet framover av hans komplekse, lekne, rasende, tullete, sammensatte og såre tekster. Tekster man kan le av eller la seg fornærme av, avhengig av dagsform. Han er USAs mestselgende artist på 2000-tallet, hans kunstneriske påvirkningskraft er udiskuterbar. Der jeg satt i det blåblomstrede sofaen i 1999 landet jeg på at jeg syntes Eminem var fantastisk.

Det syntes jeg derimot ikke da han ga ut albumet «Revival» i fjor. Da var helt enig med Dagbladets anmelder Mathias Rødahl, som trillet terningkast to og skrev at albumet var «det siste sure oppstøtet fra en aldrende rapveteran». Spesielt Ed Sheeran-samarbeidet fikk håret til å reise seg på armen av gru. Men det er jo det som er magien ved Eminem. Han er en artist man kan elske og hate samtidig. En kompleks og uforutsigbar karakter, som man aldri klarer å få helt taket på.

Og det er det som forhåpentligvis kommer til å gjøre kveldens konsert uforglemmelig.