Spesielt original er ikke denne romankonkurranse-vinneren

Men den er et solig stykke romankunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Åtte år gamle Fred er hos bestemor. De to venter på at klokka skal bli fire. Da kommer en dame fra barnevernet som skal avgjøre Freds fremtid: Om han får bo hos bestemoren, som han drømmer om.

Eller om barnevernet avgjør om det beste for ham er å bo hos fosterforeldre.  

OverbevisendeDet er den enkle handlingen i «Før klokka fire», som dekker noen timer i Fred og bestemorens liv. Vi får en kapittelvis veksling mellom Fred og bestemorens tanker og tilbakeblikk. Det forsømte barnet som husker de mange gangene det har vært bråk hjemme. Storebroren Tommy, som nå er sendt bort, og som alltid passet lillebroren.

De to som gikk gatelangs da moren enten ikke var hjemme eller sov ut rusen. En fraværende far, en snill lærerinne, mobbing på skolen. Angst, ensomhet. Alt dette overbevisende skildret med et barns blikk.

Menn som svikterLike klassisk og tragisk er bestemorens versjon. Hun gjenerindrer en datter som engang var som små barn flest. En psykopatisk ektemann og far som tappet hennes selvtillit. Og en datter hun etter hvert mistet kontroll og oversikt over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer