Spetalens klimaskrøner

Endelig har Øystein Stray Spetalen startet med resirkulering! Det er bare så fryktelig trist at det er gamle klimaløgner.

KRITIKK: Den gode nyheten i forbindelse med Stray Spetalens offentlige debut i klimadebatten, er at påstander som over flere år har gått ut til rundt to tusen utvalgte mailbokser nå flyttes ut i det offentlige rom, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
KRITIKK: Den gode nyheten i forbindelse med Stray Spetalens offentlige debut i klimadebatten, er at påstander som over flere år har gått ut til rundt to tusen utvalgte mailbokser nå flyttes ut i det offentlige rom, skriver artikkelforfatteren. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var med stor interesse jeg åpnet gårsdagens utgave av Finansavisen og så at «Storbritannias meteorologiske institutt avslører nå at det ikke har vært global oppvarming på 16 år. Øystein Stray Spetalen konkluderer med at FNs klimapanel og NASA slår revers.»

Stray Spetalen hadde fått hele to sider til rådighet for påstandene.

Det er bare ett problem med artikkelen: Storbritannias meteorologiske institutt (Met Office) har aldri hevdet at den globale oppvarmingen har stagnert. De har ikke en gang laget noen rapport om dette. Spetalens feilaktige påstander kommer fra en gammel artikkel som sto på trykk i Mail on Sunday 13.oktober 2012. Så på jordet var artikkelen, at Met Office allerede dagen etter avviste påstandene på sine hjemmesider. De gjorde det klart at det er helt feilaktig at temperaturen på jorden ikke har steget på 16 år. Motsvaret ligger fremdeles på deres hjemmesider. Ta en titt.

Met Office hadde lagt ut projeksjoner for temperaturøkningen de neste 10 årene basert på en ny klimamodell, der oppvarmingen i denne perioden var noe nedjustert i forhold til tidligere. Enkelte skeptikere kastet seg over statistikken og hevdet oppvarmingen hadde flatet ut eller stoppet opp. Men Met Office selv presiserer at «Vi fortsetter å se en klar oppvarmingstendens, med tiåret 2000-2009 som det desidert varmeste etter at våre målinger startet i 1850» og videre «...å påstå at de siste globale temperaturmålingene ikke viser tegn til oppvarming de siste 15 år er fullstendig villedende.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer