Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Spice Girls er dokker

- Aqua er ikke dokker i et spill, slik Spice Girls er. Vi lager låtene selv og har stått på egne bein i flere år, sier Lene Nystrøm (24), vokalist i popsuksessen Aqua. Nå har bandet danket ut selveste Spice Girls på Topp 20-lista i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En helt vidunderlig og underlig følelse. Ja, hva kan jeg si: Vi er utrolig lykkelige. Det er helt deilig - ikke minst med tanke på at nesten ingen hadde tro på at vi skulle lykkes i England. Vi har ikke akkurat fått særlig skryt i britisk presse, men vi har jobbet ekstra hardt - og vunnet! Og det er jo litt ekstra morsomt at vi har slått ut Spice Girls, da...

- Blir dere større enn Spice Girls?

- Forskjellen mellom oss og Spice Girls er stor: Vi har stått sammen i fire år og jobbet beinhardt. Det er vi som lager låtene og det er vi som har slåss for å komme dit vi er i dag. Vi har ikke fått noe opp i henda, i motsetning til Spice Girls. Jeg synes sånn sett det er større det vi har gjort, sier Lene Nystrøm, som ikke ville ha vært med i Spice Girls-konseptet.

- Oppkonstruert

Lene er den første norske artisten som klatrer til topps på den presisjetunge engelske Topp 20-lista siden herrene Harket, Furuholmen og Waaktar Savoy i a-ha herjet i 1986. Lene og Aqua har nå solgt 3,1 millioner av albumet «Aquarium». Hele 27 platinatrofeer har de hittil fått for albumet verden over.

- Vi får ikke fordøyet alt dette. Det er kanskje like greit, for vi kan ikke føle og tenke så mye om dette akkurat nå. Det er så mye som skjer hele tida - og det er viktig at vi holder avstand. Vi har kommet inn i en rytme der vi gjør det. Hvis man begynner å tenke på dette blir man gal. Så suksessen får vi prøve å nyte seinere...

Det er stramt program for Aqua nå, men Lene og de tre danske guttene greier å puste ut etter de hektiske dagene.

- En til to timer hver kveld tenker jeg på dagens opplevelser. Vi er også flinke til å prate med hverandre, og jeg må si jeg er ufattelig glad for at jeg har tre gode kamerater som jeg kan dele tanker og hendelser med, sier hun. Lene tør nesten ikke tenke på hvor vanskelig det kan være som fersk soloartist.

Ikke tatt av

- Det må være utrolig hardt, sier jenta, og hevder hardnakket at hun ikke har mistet bakkekontakten.

- Mange tror nok vi har tatt av, men jeg har inntrykk av at folk blir overrasket over hvor hyggelige vi er. Det har alltid vært viktig for oss å bli godt likt og være hyggelige. Dessuten har vi jo blitt så pass voksne, sier jenta som for en snau måned siden var hjemme - for å feire 24-årsdagen sin. Riktignok to dager etter selve dagen, som er den 2. oktober.

- Norge er best

I går var de i München, i dag er de i Paris, og så følger Hamburg, Frankfurt, Madrid, Barcelona og Milano før det blir noen dager i Danmark. Deretter blir det mer farting rundt i Europa og så en ny promo-turné i USA.

- Jeg kommer nok ikke hjem til Norge før til jul. Uff, det er nesten skremmende å tenke på...

- Ja, for du er vel fortsatt norsk. Det står stadig i utenlandske aviser at du er dansk..?

- Det er selvsagt bare tull. Jeg er norsk, men jeg har inntrykk av at danske aviser liker å profilere bandet som bare dansk. Jeg presiserer gang på gang at Aqua er et dansk-norsk band. Det legger jeg innmari stor vekt på, understreker Lene, og legger raskt til:

- Danmark er bra, men Norge er best!

Det er derimot sant at bandet skal flytte fra København - og til London. Men det blir bare for en periode.

- Det er mer praktisk å komme inn under vingene til hovedkontoret i og med at dette har blitt så stort, men jeg kan love at det bare blir midlertidig. Uansett hvor vi har base nå blir det et liv i en koffert, sier Lene, som også har fått kritikk fra produsenten av Barbie-dokkene.

- Uskyldig låt

Advokatene til Matell, produsenten av dokkene, mener Aqua framstiller Barbie som et sexleketøy i låta «Barbie Girl». Selv ler hun av utspillet fra advokatene.

- Det er merkelig å oppleve at det reageres på vår positive Barbie-tekst og -musikk. Det blir ikke reagert når folk synger om drap, voldtekt og slike grusomme ting. Det synes jeg er et tankekors. Nei, «Barbie Girl» er en uskyldig sang. Det er i alle fall ikke ment å framstille Barbie som et sexleketøy, men disse advokatene må jo ha noe å holde på med. Også er de jo amerikanere, da, sier Lene. Hun synes det er atskillig mer betenkelig av Matell å komme med en dokke i lær som sitter utfordrende på en motorsykkel.

- En slik dokke er nemlig under produksjon, forteller Lene, som ikke akter å engasjere seg noe særlig mer i spørsmålet. I natt var hun i alle fall mer opptatt av å feire førsteplassen på den engelske hitlista - og andreplassen på hitlista i Tyskland. Da Dagbladet i går kveld snakket med Lene var hun på vei til lydsjekk foran en sending på Hit Channel i München, og forsikret at det skulle bli en behørig markering av suksessen ut på kvelden og natta.

- Men det er ikke så mye festing på oss. Det var verre før. Det er ikke så mye energi igjen når dagen er omme.

Norsk-danske Aqua
Norske Lene i Aqua
Hele Norges coronakart