Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Spice Girls er gjenforent. Jeg traff den populære jentegruppa i et av Oslos stiligste strøk

Spice Girls er i Oslo!

ARKITEKTURANALYSE: Men hvem av blokkene som er Emma Bunton greier jeg ikke helt å bestemme meg for. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
ARKITEKTURANALYSE: Men hvem av blokkene som er Emma Bunton greier jeg ikke helt å bestemme meg for. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver gang jeg ser Barcode-rekka i Bjørvika får jeg en følelse av déjà vu. Det er som om jeg har sett dem før, men jeg klarer ikke å komme på hvor. Det er ett eller annet med disse oppstilte blokkene som står der og kniver om oppmerksomheten. Hver og en av dem et arkitektkontors forsøk på å overgå alle andre arkitektkontorer. Bygningene har blitt utformet under proseccodryppende idémyldringsmøter der alt er lov. Alt unntatt A4-løsninger. Vågale former, materialbruk med inspirasjon fra ulike vidder og breer, rare vinkler og tverrgående akser som arkitektene elsker å snakke om i promoteringsvideoer med sånn ambient house i bakgrunnen. Hvert hus er så unikt at det gjør nesten vondt i øynene.

Jo, nå vet jeg hva de minner meg om: Spice Girls. For akkurat som med «krydderjentene», er egenarten til hver av Barcode-blokkene en illusjon. Hvert hus er særegent fordi noen har sagt det skal være det. Et virkelig særegent hus hadde stått hvor faen det ville. Sånn som Jørgen Moes vei nr. 13.

Barcode-husene står pent og pyntelig på rekke. Ja, det er et under at Gud ikke har testet dominofingeren sin. En diger hånd som strekker seg ned gjennom skydekket og knipser forsiktig på den ytterste blokka. For meg er dette det ultimate beviset på at Gud ikke eksisterer.

Men hvem er hvem? Vel, Midtbygget til DNB, altså det store klossetårnet av murstein, må være Mel B. Mange av Dagbladets lesere vil kjenne henne bedre som Scary Spice. Begge har nemlig til felles at de skal være den rocka i gjengen. Litt røffe i stilen lissom. Men verken Scary Spice eller DNB-bygget er rocka. Jimi Hendrix er rocka. Hausmania er rocka. Scary Spice og DNB-bygget er bare rocka fordi manageren har sagt at de skal være det.

PwC-bygget er litt eldre enn de andre husene og har et gigantisk hull. Så det er definitivt Geri Halliwell, a.k.a. Ginger Spice, siden hun også er litt eldre enn de andre jentene. Dessuten skrev VG i 1998 at ?Halliwell blir av mange sett på som ideologen bak «Girl Power»?, og Klassekampen pleier å kalle PwC ideologen bak privatiseringa til det gamle byrådet, så her er det mange likhetstrekk.

Og så har vi det såkalte MAD-bygget. Du kjenner det kanskje ikke ved navn, men MAD-bygget er den leilighetsblokka som er så tynn at den ser syk ut, og som dessuten er sammen med David Beckham.

Den høyeste blokka i Barcode er Visma-bygget. Den høyeste jenta i Spice Girls er Mel C. Dessuten krøller Visma-bygget seg som en akrobatisk S på fortauet, så det er liten tvil om at dette er Bjørvikas Sporty Spice.

Visste dere forresten at det er Visma-bygget som synger de fleste soloene når Barcode-rekka har konsert for måkene i Oslofjorden mens du sover om natten?

Men hvem av blokkene som er Emma Bunton greier jeg ikke helt å bestemme meg for. Mange av dem har helt opplagt lagt mye arbeid i kostymet, men likevel forsvinner de litt inn i mengden. Som Baby Spice gjorde i Spice Girls.

Neste uke skal jeg fortelle dere hvorfor Postgirobygget minner meg om gruppa Postgirobygget. Men det er en annen historie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!