Spider-Man jakter nettnerder

En pirat som forsøkte å kopiere «Spider-Man 2» angrer nok bittert.

Da en 16-åring fra USA forsøkte å filme «Spider-Man 2» med et håndkamera i en kinosal i Los Angeles på åpningsdagen, visste han ikke at han var overvåket. Bakerst i salen satt det nemlig en mann med perfekt nattsyn, som kunne se alt tenåringen foretok seg.

Nei da, det var selvfølgelig ikke selveste Spider-Man, eller skuespiller Tobey Maguire som spiller figuren, som satt og stirret. I stedet var det en kinoansatt med infrarøde briller, på jakt etter lovbrytere som kopierer filmer for så å dele dem via fildelingstjenester.

Risikerer fengsel

Vinn Spider-premier

Ta quiz-en og bli med i trekningen av t-skjorter, billetter, cd-singler og engangskamera. Filmen har premieren 8. juli.

Ta Spider-Man 2-quizen!

Den amerikanske filmbransjen har nemlig begynt å utlove en dusør på drøyt 15.000 kroner til folk som oppdager nettpiratene. Den uheldige 16-åringen ble arrestert og siktet for brudd på en ny lov som forbyr videokameraer på kinoen.

Det skal nå avgjøres om gutten skal siktes, og hvis han blir funnet skyldig risikerer han opp til ett års fengsel og en bot på over 10.000 kroner, skriver BBC.

Taper stort

Motion Picture Association of America (MPAA) mener filmbransjen kan tape opp mot 3 milliarder dollar årlig på grunn av filmpiratene. Dette er et langt høyere tall en mange andre opererer med, men at beløpet er betydelig hersker det liten tvil om.

James W Spertus, som leder organisasjonens antipiratavdeling, er glad for at 16-åringen fra LA ble tatt:

- Det er nå tusenvis av øyne rettet mot piratene, og denne episoden beviser at vi har mulighet for å stoppe dem.

Det er anslått at opptak gjort med videokameraer står for 92% av all den ulovlige kopieringa.

VANVITTIG POPULÆR:</B> «Spider-Man 2» går <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2004/07/01/402074.html>for fulle hus</a> i USA. Men en nettpirat fra LA sliter.