Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- «Spider-Man» kommer til å være kineser

Og langfilmen blir nærmest borte, tror «Elizabeth»-regissøren.

(Dagbladet.no): - Det finnes veldig mange teknologieksperter i den vestlige verden. Og mange som spår om framtida. Men hvorfor er det så få som snakker om det maktskiftet som kommer til å skje når indisk og kinesisk ungdom kommer seg på nett om få år?, spør den indiske regissøren Shekhar Kapur over en dårlig linje fra Bombay.

Kapur er mannen som regisserte dvd-aktuelle «Elizabeth: The Golden Age», og er en av ekstremt få regissører som begynte i Bollywood som også har hatt suksess i Hollywood.

Nå har han flyttet tilbake til India for å bidra til det han regner med kommer til å bli en verdensomspennende underholdningsrevolusjon.

Feminine Obama

Men først «Elizabeth». Kapur har nå regissert to filmer om dronning Elizabeth I, som har resultert i til sammen ni Oscar-nominasjoner.

Den siste filmen har imidlertid også genrert en del frustrasjon. For mens den første ble produsert for Polygram, måtte Kapur denne gangen forholde seg til langt større Universal.

- Jeg er veldig stolt av disse filmene, selvfølgelig er jeg det. Men det er også problematiske sider ved å jobbe på så store prosjekter - når en film koster 100 millioner dollar overfører studioet mye makt fra regissøren til markedsavdelingen. Personlig foretrekker jeg mindre filmer, sier han til Dagbladet.no.

«Elizabeth - The Golden Age» fikk varierende kritikk, og handler om monarkens voksne liv.

FRA BOLLYWOOD TIL HOLLYWOOD: Men Shekhar Kapur foretrekker å lage mindre filmer. Foto: SCANPIX/REUTERS
FRA BOLLYWOOD TIL HOLLYWOOD: Men Shekhar Kapur foretrekker å lage mindre filmer. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Kapur er spesielt opptatt av det særegent kvinnelige ved Elizabeth.

- Det kvinnelige i maktutøvelsen var noe vi ville utforske med denne filmen. Jeg har generelt større tiltro til kvinnelige maktmennesker enn menn. Eller, kvinnelighet er kanskje feil ord - femininitet er mer presist. Jeg tror for eksempel mer på Obama framfor Hillary Clinton, da han utstråler mer feminin energi - som Buddha og Ghandi også gjorde. Det er noe denne verden trenger, sier Kapur.

Håper på Cate

Han jobber nå med en tredje film om «Elizabeth», og nå er de de seinere årene i Elizabeths liv som blir utgangspunktet.

- Hun ble sett på som en hellig, udødelig person. Det er denne udødeligheten som blir problemet - for hva skjer når hun blir eldre og forstår at hun er et menneske av kjøtt og blod?

I legenden om Elizabeth heter det at hun stod i 18 timer da hun innså at hun ikke ville leve. Å sette seg ned ville være jevngodt med døden.

- Jeg tror ikke Universal vil la meg lage en film om en kvinne som står i 18 timer, men utgangspunktet her er veldig spennende, sier Kapur, som også håper å få med seg Cate Blanchett igjen.

Reversert kolonisering

Men først og fremst jobber Kapur nå med et investeringsfond i India som skal tjene penger på det han tror blir framtidens underholdningsindustri.

- Det som skjer er det jeg kaller en «reversert kolonisering». Om ti-femten år kommer garantert 75-80 prosent av underholdningsindustriens inntekter til å komme fra asiatisk ungdom. Premieren på storfilmer vil bli i Asia først. Karakterene kommer til å måtte tilpasse seg det største markedet. «Spider-Man» blir kinesisk eller indisk, sier Kapur.

Han tror også det blir vanskelig å lage filmer som «Elizabeth - The Golden Age».

- Totimers-filmen kommer nok ikke til å være standarden. Underholdning kommer til å være interaktiv, og jeg regner med at folks evne til å konsentrere seg vil bli enda mindre. Men dette er ikke et problem - det er vidunderlige nye muligheter. Utfordringen blir å fortelle historier som er like fantastiske i et nytt format, sier regissøren.

ANIMASJON PÅ INDISK: Kapur har blant annet satt opp Virgin Comics sammen med Richard Branson.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media