Spielbergs funn

LONDON (Dagbladet): Djimond Hounsou (33) var modell. Han viste kropp og underbukser, men hadde ambisjoner om å bli skuespiller. Steven Spielberg oppdaget afrikaneren, og ga ham uten videre en av hovedrollene i storsatsingen «Amistad».

BUNDET: I «Amistad» følger vi Djimond Hounsou som krigeren Clinque fra kamp til kamp, men til slutt får han friheten tilbake.

Av ROLF FISKE

I dag er det førpremiere på «Amistad», på Årets filmdager i Oslo.

- Jeg har tidligere tjent penger på modelljobben, blant annet i flere popvideoer, sier Djimond Hounsou til Dagbladet.

I «Amistad» tar Steven Spielbergs for seg slaveriets mørke historie. I filmen spiller Djimond Hounsou krigeren Cinque, som kommer seg fri fra lenkene om bord på Amistad og vinner tilbake friheten i det amerikanske rettssystemet.

Vestafrikaneren Djimond Hounsou mener filmen er viktig for å minne folk om vår egen historie, men selv har han problemer med å identifisere seg med forhistorien.

- Nyttig

- Dette er virkelig historie, og slavetida er ikke et tema som lever videre i Afrika. Det ville være løgn dersom jeg nå hadde sagt at denne filmen henter fram minner fra denne vonde tida, men filmen er nyttig med tanke på å bli kjent med vår egen bakgrunn og vår egen historie, sier Hounsou.
Djimond Hounsou er fra Benin i Vest-Afrika. Han er yngst i en familie som består av mor, far, en søster og tre brødre. Eldstebroren reiste til Lyon og bosatte seg der. Djimond fulgte etter som 13-åring.

Utdannelse

- Et modellbyrå fikk se noen bilder av meg, og jeg fikk jobb. Etter flere år som modell fikk jeg lyst til å bli skuespiller. I 1990 satte jeg kurs for USA og Los Angeles. Der har jeg lært engelsk, fullført skuespillerutdanning og jobbet for å få roller, forteller han.

Djimond Hounsou har hatt vilje, ambisjoner, kropp og masse flaks. Steven Spielberg fikk kjennskap til ham, og trakk ham inn i den sentrale rollen i Amistad.

Dette er Djimond Hounsous første store rolle. Alt tidligere blir bagateller. Nå føler han seg som «internasjonal afrikaner» klar for flere oppgaver på lerretet.