Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes:

Spike Lee: - Denne høyreekstreme dritten foregår over hele verden, og vi må våkne opp

Regissøren forteller den sanne historien om en svart politimann som infiltrerte Ku Klux Klan på syttitallet.

KOMEDIE OM KLANEN: Legedariske Spike Lee har laget film en svart politimann som infiltrerte Ku Klux Klan på syttitallet. I går hadde filmen premiere under filmfestivalen i Cannes Vis mer

CANNES (Dagbladet): Det er ikke lenge siden den legendariske filmskaperen Spike Lee fikk høre om den virkelige historien til Ron Stallworth, en svart politimann som på begynnelsen av syttitallet infiltrerte Ku Klux Klan. Stallworth snakket med klanen på telefonen, men hadde en hvit kollega som gikk undercover og faktisk møtte klansmedlemmene under Stallworths navn. Stallworth fikk både medlemskap og etter hvert en lederposisjon i klanen. Det er denne historien som gjenfortelles i Spike Lees «Blackkklansman», en film med sterke komiske drag og en dypt alvorlig kjerne.

Som komedie

- Da jeg hørte om det, spurte jeg: Er det sant? Det hørtes ut som en Dave Chappelle-skit, sier Lee når han møter pressen under filmfestivalen i Cannes.

- Vår jobb var å trekke linjer mellom denne historien og det som skjer i dag, for det har ikke vokst frem ut av ingenting.

På slutten av filmen viser Lee klipp fra drapet på Heather Heyer, som ble kjørt ned og drept av en ung hvit høyreekstremist under en demostrasjon i Charlottesville i fjor.

- Tragedien skjedde etter at vi var ferdige med innspillingen, sier Lee.

- Men med en gang jeg så klippene, visste jeg at de måtte være med.

Han ringte moren til kvinnen som ble drept.

- Hun ga meg tillatelse til å legge inn klippene. Og med en gang hun ga meg tillatelse så sa jeg fuck alle andre, den fuckings scenen skal være med i den fuckings filmen, for det var et mord. Og vi har en fyr i det hvite hus, jeg vil ikke si navnet hans, som fikk en sjanse til å si at det handler om kjærlighet og ikke hat. Og den jævelen tok ikke avstand fra den jævla klanen, fra alt-right-bevegelsen, fra de nazijævlene.

Vanskelig å spille KKK-sjef

Derfor mente Lee at scenen måtte være i filmen.

- Vi må våkne opp. Jeg går til sengs hver kveld og tenker på at han fyren i det hvite hus har atomkodene. Denne filmen skal være en vekker, fordi vi har gått rundt i en døs mens alvorlige ting har skjedd.

Topher Grace spiller Ku Klux Klan-leder David Duke i filmen. Det er en rolle med komiske trekk, men Grace hadde det ikke bare lett under innspillingen.

- Det var dager da jeg måtte gjøre noe som føltes veldig ondt, sier han.

- Jeg måtte gjøre nazihilsen og brøle «hvit makt», og det var to hundre mennesker bak meg som også brølte «hvit makt», og det var som om jeg falt sammen inni meg og havnet i et mørkt hjørne. Jeg ble virkelig nedtrykt av det. Spike kom bort til meg og sa at det jeg gjorde, tjente et budskap som jeg var enig i. Det er ingen andre regissører en Spike jeg ville spilt denne rollen for.

Ville vise hatet

En kritiker påpeker at det er scener i filmen med svært hardt språk og karakteristikker av andre folkegrupper, og at det var vanskelig å se på.

- Ord er fulle av hat, sier Lee.

- Og jeg synes ikke at jeg overdrev hvordan klanen snakker. Enhver som tror at klanen bare hater svarte og ikke jøder må våkne opp. Jøder er nummer to på listen deres. Vi lot klansfolk snakke på måten de faktisk ksnakker på. De snakker nedsettende om svarte og jøder, med skadelige ord. Jeg ville at hatet skulle verbaliseres, at alle som ser filmen, skal få det med seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media