Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Spill data med barna

Forskere mener dataspill virker stimulerende på barn, og oppfordrer foreldrene til å spille med barna sine i stedet for å la sin egen datafrykt ta overhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det framstilles ofte som at barna «utsettes for» dataspillenes voldelige verden. Foreldre reagerer med å be myndighetene ta ansvar. Forbud mot spill eller bruk av stoppeklokke for å begrense spilletida gir ingen forståelse for dataspill som kommunikasjonsform, mener Eva Liestøl (44).

Trebarnsmoren og forskeren fra Bærum var nysgjerrig på andres sterke meninger om dataspillene hun ikke visste noe om. Nå har hun utgitt boka «Dataspill: Innføring og analyse», skrevet for blant andre foreldre og lærere.

- Datamaskinfrykten har lagt seg som ei klam hånd over mange foreldre. Derfor finner de heller ikke ut av hvilke dataspill ungene deres spiller.

Ikke nerder

Liestøl får støtte fra forsker Faltin Karlsen ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Foreldretips

  • Velg rett spill

Se på aldersgruppe først. Barn under 15 år bør ikke ha spill med vold eller spill som er for vanskelige å lære seg. Spill omsatt i Norge skal være merket med anbefalt aldersgrense.

Aldersgrensen settes som europeisk standard. Aldersgrensen følger ikke bare voldsnivået i spillet, men også dets vanskelighetsgrad. Voldsspill passer ikke for barn! Følg med når barna byttelåner spill med venner.

  • Hvor selges tv-spill

Velg seriøse forhandlere med betjening som kan tv-spill. De fleste gir deg mulighet til å prøve spillet eller maskinen før du handler. Og husk: Se opp for piratprodukter.

  • Bytterett

Vanlige garanti- og reklamasjonsregler gjelder ved kjøp av spill og maskiner. Slitasje og fallskader, fuktighet osv. dekkes ikke av garantien. Ikke skru fra hverandre spillene eller maskinene selv. Skal du gi bort spill i gave, be om å få dem forseglet (som ved cd-kjøp) slik at de kan byttes dersom mottakeren ønsker det.

  • Når barna maser

Barn blir fort hektet på tv-spill, men det er foreldrenes ansvar å begrense spillingen.

«Lekser først» og «fast spilletid» kan være en god løsning for mange. Barn har ikke godt av å sitte for lenge ved skjerm eller foran tv. Bruk lange kabler som gjør at barna sitter godt i en stol eller sofa under spillingen.

Om du ikke rekker å sette deg inn i alle spillene: Ta vare på samtlige bruksanvisninger.

- Foreldre bør spille mer sammen med barna. Usikkerheten mange eldre føler når det gjelder dataspill, har i mange tilfeller sitt opphav i at de ikke kjenner mediet, sier Karlsen.

Faltin Karlsen skrev i fjor rapporten «Dataspill og vold» på oppdrag av Filmtilsynet. Rapporten konkluderte med at folk oppfatter dataspill på en annen måte enn film og video. Foreldre skal derfor ikke være for engstelige for at spill kan virke voldelige ved første øyekast.

Rapporten er basert på intervjuer med dataspillbrukere og på hvordan de selv forholder seg til det som skjer på skjermen. Karlsen mener med bakgrunn i rapporten at dataspill er en sosial aktivitet.

- Forestillingen at ungdom som spiller dataspill er nerder, er feil. De unge liker best å spille data sammen med andre, sier Karlsen.

Han mener at flere typer dataspill er stimulerende, for eksempel strategispill der man må systematisere og bearbeide en masse informasjon.

- Dataspill gir en direkte tilbakemelding, og stimulerer hele tida til å lære mer. Dette er en fascinerende form for læringsaktivitet som mange lærere sikkert kunne lært mye av, sier Karlsen.

Bør integreres

Også den danske barnepsykologen Gideon Zlotnik, som arbeider på barnepsykiatrisk avdeling i Glostrup, mener at data kan være positivt for barn. Han er intervjuet i boka «Barn og data», som kom ut i 1999.

- Data kan være utviklende og stimulerende dersom bruken av mediet er innenfor rimelighetens grenser, sier psykologen, som mener at datamaskinen bør integreres både i skole og i hjem, selv om man selvsagt skal være på vakt overfor de som spiller data døgnet rundt.

- Foreldre bør møte barna på deres egen arena, og spille sammen med dem. Dette er viktig, ikke minst i ei tid der kontakttida mellom foreldre og barn blir stadig mindre, sier Zlotnik til Dagbladet.

Eva Liestøl ble selv en spillegal mamma.

- Jeg satt i hundrevis av timer og spilte. Slik fikk jeg selv føle innlevelsen og utfordringen i spilluniversene.

- Tar barna skade av voldelige spill?

- Dataspillet er siste aktør i vår underholdningsverden. Og den sist påmeldte får alltid skylden for det som går galt. Jeg tror vi må gå dypere i problemstillingen for å finne syndebukkene, mener Liestøl.

Hun framhever likheten mellom dataspill og historier vi kjenner fra andre arenaer som litteratur og gresk mytologi.

DATA OG KULTUR: - Dataspill er ikke et isolert teknofenomen, men en populær kulturform på linje med litteratur, film og fjernsyn. Men dataspillenes aldersgrense bør håndheves strengt, mener dataspillforsker Eva Liestøl.
Hele Norges coronakart