- Spill data med barna

Forskere mener dataspill virker stimulerende på barn, og oppfordrer foreldrene til å spille med barna sine i stedet for å la sin egen datafrykt ta overhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det framstilles ofte som at barna «utsettes for» dataspillenes voldelige verden. Foreldre reagerer med å be myndighetene ta ansvar. Forbud mot spill eller bruk av stoppeklokke for å begrense spilletida gir ingen forståelse for dataspill som kommunikasjonsform, mener Eva Liestøl (44).

Trebarnsmoren og forskeren fra Bærum var nysgjerrig på andres sterke meninger om dataspillene hun ikke visste noe om. Nå har hun utgitt boka «Dataspill: Innføring og analyse», skrevet for blant andre foreldre og lærere.

- Datamaskinfrykten har lagt seg som ei klam hånd over mange foreldre. Derfor finner de heller ikke ut av hvilke dataspill ungene deres spiller.

Ikke nerder

Liestøl får støtte fra forsker Faltin Karlsen ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Foreldretips

  • Velg rett spill

Se på aldersgruppe først. Barn under 15 år bør ikke ha spill med vold eller spill som er for vanskelige å lære seg. Spill omsatt i Norge skal være merket med anbefalt aldersgrense.

Aldersgrensen settes som europeisk standard. Aldersgrensen følger ikke bare voldsnivået i spillet, men også dets vanskelighetsgrad. Voldsspill passer ikke for barn! Følg med når barna byttelåner spill med venner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer