Spill deg gjennom barnebøkene

Her er fem nye barnebokapper for nettbrett og mobil.

KLASSIKER: Tove Janssons bildebok «Hvordan gikk det» har blitt en gjennomført barnebokapp. Illustrasjon fra appen
KLASSIKER: Tove Janssons bildebok «Hvordan gikk det» har blitt en gjennomført barnebokapp. Illustrasjon fra appen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Med mobil og nettbrett kan du spille deg gjennom barnebøkene, eller bli din egen høytleser. Mulighetene er mange når barnebøkene går fra perm til skjerm, og allerede finnes det svært mange norske barnebokapper i Appstore.

Herved kjører vi i gang med en ny, månedlig spalte, der vi vil omtale nye barnebokapper. Her er fem nye utgivelser som dukket opp i sommer.

«Elleville Elfrid: Verdens beste strandtur».
Av Bo Hr. Hansen 
Rock Pocket / Kool Produktion
Passer iPhone og iPad.
Alder: 3+

«Elleville Elfrid: Verdens beste strandtur».
«Elleville Elfrid: Verdens beste strandtur». Vis mer

Bok med mange valgmuligheter. Du kan velge om du vil lytte til høytleser Trond Brænne, eller spille inn og lytte til din egen høytlesning (eller mammas og pappas). Du kan skru av og på lyd og bakgrunnsmusikk, og velge om du vil bla kronologisk eller hoppe fritt mellom oppslagene. Hvert oppslag inneholder noe å klikke på. Du kan få sola til å gå opp og ned, hjelpe Elfrid med å rydde lekene på plass, og avslutte med et puslespill. Mer lek enn bok - det er klikkemulighetene som er spennende. Historien om Elfrid og vennene som planlegger strandtur er nokså langdryg og stillestående.

«Den store lesehesten»
Aschehoug / Apphuset
Passer for iPhone og iPad.
Alder: 8-10

Samle-app der du kan kjøpe og lagre ebøker fra Aschehougs lettlestserie. Inneholder kjente bøker som finnes i papirutgaver fra før. Pluss for du kan spille inn og lytte til din egen høytlesning. Ellers ingen spesialeffekter, bøkene leses som vanlige papirbøker. Et godt verktøy for lesetrening.

«Maja og det magiske speilet»
Gyldendal / Bifrost Entertainment
Passer for iPad.
Krever iOS 5,0+
Alder: 4+

«Den store lesehesten»
«Den store lesehesten» Vis mer

Skjemmes av feil og mangler. Appen hoppet stadig ut, og har ingen funksjon for å stoppe avspilling eller velge oppslag, utover tre hovedkapitler. Kanskje kreves siste generasjon iPad for at den skal fungere optimalt, men det opplyses ikke om. Kalles bok med spillelementer, men historien om spøkelset Maja fra spøkelsesøya Bøh er syltynn. Kreative spill-elementer der du må børste støv av skjermen eller rope «bø!» trekker opp. Men du er altfor bundet til å gjøre som fortellerstemmen befaler — her er ingenting å utforske selv, og det blir kjedelig.

«Mummi — hvordan gikk det»
Av Tove Jansson
Gjendiktet av André Bjerke
Aschehoug / Spinfy / Wsoy
Passer for iPhone, iPod Touch og iPad.
Krever iOS 5.0+
Alder: 3+

Her var det mye å klikke på! Du kan få steiner til å rulle, tegne en tegning, og mye annet — i hvert oppslag. Illustrasjonene er delvis animerte, men stemningen fra originalhistorien og —tegningene er bevart. Utgangspunktet er Tove Janssons bildebok fra 1952, om Mummitrollet, Mymlen og Lille My, og appen er både sjarmerende og innholdsrik.

«Ruffen»
Av Tor Åge Bringsværd / Thore Hansen 
Gyldendal / Apps AS
Passer for iPhone og iPad.
Krever iOS 5,0+
Alder: 4+

«Maja og det magiske speilet»
«Maja og det magiske speilet» Vis mer

Samle-app for ebokutgavene av Ruffen-bøkene. «Sjøormen som ikke kunne svømme» følger med, resten kan du kjøpe inne i appen. Enkel utforming med høytlesning, tekst og originale illustrasjoner, ingen spill- eller klikkemuligheter.

«Mummi — hvordan gikk det»
«Mummi — hvordan gikk det» Vis mer
«Ruffen»
«Ruffen» Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer