spill for galleriet

Fire skuespillere dro på turné for å lure norske elever trill rundt.

- VI SKAL JO VÆRE et trendinstitutt, for faen. Det skal være troverdig, dette.

Paul-Håvard Østbye, han som har lærerhøgskolen og ingeniørhøgskolen, men som til sjuende og sist endte opp som standupkomiker, gnir styling gel inn i det nyblekede håret sitt. Han står i den slitte garderoben, rett under den gamle gymsalen på Ankerskogen videregående skole på Hamar.

- Jeg kjenner suget i magen. Jeg har kjent det fra jeg våknet. Og nå må jeg på do igjen.

De står foran speilet og sminker og glatter seg til, vennene hans også. De har klippet seg hos en av byens hotteste frisører. Og Lee har sponset buksene deres. Og de har vært hos stylist, og de har fått seg fine, dyre sko, og flotte belter, og den ene jenta har bar mage.

- Det skal glinse trend av oss. Vi skal se så riktige ut. Vi skal være på hei med dem.

FIRE AV NORGES mest talentfulle skuespillere, og en av landets mest lovende regissører, fikk et oppdrag: Reis ut og ryst elever i den videregående skolen såpass mye at de stopper opp. Legg ut mentale snubletråder. Provoser ungdom til å tenke. Provoser dem inn til hjertet. Pirk borti fordommene og holdningene deres. Lur dem til å tenke, rett og slett.

De satt sammen i 14 dager for å finne ut hvordan de skulle klare det. Til slutt la de ut på veiene med Norges mest tvilsomme firma. Ungdomskilden AS. Et falskt, men suspekt foretak. Underveis, ganske tidlig, kom de til en erkjennelse:

- Vi har tatt på oss en tøff oppgave. Å komme dragende med nord-sør-problematikk er ikke det letteste i miljøer hvor man helst diskuterer hvor mye sponsorpenger man har fått inn på russebilen. Det var derfor vi måtte snike oss inn med dette vanvittige konseptet av et skjult teater.

De har kjørt i buss og løpt på fly. Stått opp klokka seks hver dag. Spilt på 23 skoler på 10 dager, opp mot tre show om dagen.

De hadde kommet til finalen nå, de hadde stått opp i gryotta, og de rullet inn på Hamar med det usynlige teateret sitt.

- Vi må være i karakter idet vi går ut av bilen og viser oss på skoleområdet. Ingen skal kunne fatte mistanke, sa de.

Det er rektoren som har kallet dem inn. 17-åringene tar plass i salen. Like før, i garderoben, sitter skuespillerne og sier:

- Vi ønsker at folk skal kaste tomater på oss. Det er det vi ønsker så inderlig. Det er et absurd utgangspunkt. Men slik er det. Det er et par av replikkene som er så stygge at de gjør fysisk vondt å si.

PAUL-HÅVARD, standupkomikeren fra Toten går på, han kremter, slår om fra totning til pen riks:

- Heisann folkens, har dere det bra?

800 elever svarer ja.

- Jeg starter med å stille dere et spørsmål. Er det noen som kunne tenke seg å tjene 500 kroner på å sitte ca. en time foran PC-en? Opp med en hånd.

800 elever rekker opp hånda.

- Ja, da kan jeg med en gang si at firmaet vårt er noe for dere. Vi har med oss selveste gründeren av Ungdomskilden AS her, og da overlater jeg bare ordet til Håkon Carlsen.

Håkon Carlsen er glatt som få. Han sier:

- Ja, nå lurer dere sikkert på hva Ungdomskilden er. Det er et helt nytt konsept. Et trendinstitutt som systematiser og kartlegger ungdoms interesser, vaner og egenskaper. Disse opplysningene blir brukt til å lage lister og profiler som blir solgt til forskjellige selskaper og interessegrupper.

Ida Pettersen, den eksepsjonelt karismatiske konsulenten, kommer til og sier:

- Altså, Ungdomskilden kartlegger informasjon om ungdommer mellom 15 og 25 år. Alt vi ber dere om å gjøre, er å fylle ut noen veldig enkle skjema om vennene deres. Det viser seg jo ofte at det inntrykket andre har av oss, er mer i tråd med virkeligheten. Dette konseptet kan gi deg fantastiske muligheter, først vil jeg bare si at du får 50 kroner for hvert skjema du fyller ut med informasjon om vennen din. Vi tjener gode penger på å selge disse listene, og vil derfor at du skal få en del av kaka. Du blir også med i trekningen om en ukes ferietur for to til partyøya Ibiza. Greit?

GYMSALEN PÅ HAMAR eksploderer i et hemningsløst brøl. Og foredraget, som egentlig er et spill, bygger seg opp mot høyden. Konsulenten Ida forklarer:

- Informasjonen blir systematisert sånn at vi kan hjelpe deg å finne ditt potensial. Ut fra opplysningene vi får om deg, kan vi faktisk se om du burde satse på å bli for eksempel lege eller frisør. Vi gjør samfunnet en tjeneste. Vi forebygger problemer.

Gründeren Håkon illustrerer iskaldt:

- Her er en av profilene vi har fått inn, på «Espen»: Han er kreativ, men innadvendt. Trolig homofil. Voldelig anlagt i beruset tilstand. Potensiell alkoholiker. Mulig nynazist, ved rett påvirkning. Kan bli bilmekaniker, dørvakt eller sosionom.

Enkelte av elevene ler litt nervøst nå, som et forsvar.

Ida sier:

- Det er mange som er interessert i å kjøpe disse opplysningene. Hvis du for eksempel har et mobbeoffer i klassen, kan du gjøre en god gjerning og fylle ut et skjema på vedkommende. Organisasjoner kan da kjøpe denne informasjonen av oss og fange personen opp på et tidlig stadium, mens du slipper å involvere deg direkte .

Håkon:

- Dessuten ser vi at reklamebyråene er interessert i å begrense sine målgrupper. Kvinner av utenlandsk opprinnelse, for eksempel, begynner å føde tidlig og får mange barn. Da blir lister over disse kvinnene spesielt interessante for barnematprodusenter som for eksempel Nestlé. På samme måte som at målgruppa heller ikke er så interessant for blind-date byråer, siden de likevel skal giftes bort til fetteren sin.

- Dessuten har politiet allerede bestilt en liste av oss over potensielle unge kriminelle, sier Håkon.

Og:

- Etterretningstjenesten er jo også interessert i våre lister. På grunn av internasjonal terrorisme er det viktig å kartlegge holdningene til våre nye landsmenn. Spesielt muslimske menn mellom 15 og 25. Så hvis dere har noen bekjente av utenlandsk opprinnelse, må dere benytte dere av tilleggsskjemaet. Med etnisk tilhørighet, religion og innvandrerstatus. Hvis dere skal fylle ut dette skjemaet, holder det at dere fyller ut til tredje generasjon, for etter det er de ganske like oss.

DET VAR DETTE de hadde erfart, regissøren Kristina hadde hvisket det til oss:

- Møtet vil bryte sammen på et punkt. Til slutt er det en som må si «stopp, dette vil jeg ikke godta».

I Tønsberg reiste det seg opp en kar, han var rød i ansiktet, han var fra seg, han var vill og gal, og han klarte ikke å stoppe: «Holdt kjeft for faen. De er nazister», ropte han ut. I Sandefjord reiste det seg en hel rekke av ungdommer og forlot salen i sinne.

Mens andre forsamlinger har vært mer apatiske:

- På enkelte steder har de færreste skjønt at vi har tulla. De tenker at vi driter oss ut. Og enkelte blir til og med sure når de skjønner at de ikke kan tjene penger likevel. Det er skummelt. På ett sted kom skoleinspektøren bort til oss, og han sa «det er nettopp noe sånt vi trengte på denne skolen».

DET BEGYNNER Å MURRE blant ungdommen på Hamar. De hvisker. De ser på lærerne sine. På hverandre. Selv om de alle har lært å reagere i flokk, er det noen som sier lavt: «Hva er et de driver på med der oppe?»

- Det er ganske fascinerende, sier skuespillerne etterpå, når de har lagt kortene på bordet og de høyrøstede elevene bare sier «hva var det jeg sa?».

- Hver skole har sin indre, sterke personlighet. Om de kuleste guttene på bakerste benk har vært stille og holdt hendene i kors, har resten av salen vært like stille. Og om de samme folka har hevet stemmen og protestert, har mange fulgt etter.

Elevene Elise (17) og Ingrid (17) står igjen og sier at de er lettet.

- Vi hadde et håp om at de kødda. Men vi ble veldig usikre. Det holdt på å renne over for meg. Det var like før vi måtte gripe inn, sier de.

Standuperen Paul-Håvard, som har reist landet rundt og lurt 8000 elever på noen dager, sitter igjen på scenekanten. Han sier ikke mye, han blir sittende og tenke. En elev fra elektronikklinja har klappet ham på skulderen. Ei jente som går på media og kommunikasjon og som sier hun fikk seg en stuss, har sagt noen hyggelige ord.

- Jeg sitter her og spør meg selv om jeg har gjort noe for verdensfreden, sier Paul-Håvard.

Les mer om Ungdomskilden AS og holdningskampanjen på involveyourself.com

GLATTER SEG TIL:</B> Paul Håvard Østbye (t.v) og Håkon Karoliussen, skuespillerne som framstår som bakmann og gründer i det falske og fiktive Ungdomskilden, gjør siste forberedelse før de skal ut og møte intetanende elever. Konsulentene Ida Marie Vik og Kristin Johnsdatter Søraune varmer opp bak dem.
LURERI:</B> Firmaet gjør klart at de betaler 50 kroner pr. opplysning hver enkelt kan gi om sine medelever og venner. Informasjonen skal til sammen skape en profil av ungdommen som firmaet akter å selge videre til selskaper og organisasjoner.
SJOKKERTE:</B> Vantro elever vet etter hvert ikke hva de skal tro når firmaet slenger om seg med rasistiske bemerkninger og høyst tvilsomme utsagn. - Vi skal gi elevene noen mentale snubletråder, vi skal lure dem til å tenke, sier regissøren Kristina Kjeldsberg.