Spill opp til ro

Før barna kan bade i Middelhavet eller boltre seg i Legoland, venter som regel en lang biltur. Her er de beste baksetespillene.

Både Ola Skorgan (8) og Emil Bergstrøm (7) er vant til lange bilturer. Men de vet også hvordan oppholdet i baksetet kan gjøres til en artig opplevelse, uten å måtte ty til telling av kyr.

Med de riktige spillene som reisefølge er det ikke lenger spørsmål om man snart er framme, men om ikke turen kunne vart litt lenger. Ola er spesielt stor fan av «Pokémon»-spillene:

-  De er kule. Det er eventyrspill hvor du kommer til forskjellige steder og kan fange Pokémon, som er noen slags dyr. Du kommer til forskjellige baser hvor du må kjempe, og det blir vanskeligere og vanskeligere, sier Ola.

Han forteller at han pleier å spille Pokémon sammen med kameratene, og de bruker da en kabel mellom GameBoyene slik at de kan kjempe mot hverandre.

-  Og så kan vi bytte Pokémon-figurer, sier åtteåringen. Han liker også «Sonic» og «Yoshis Island» med Super Mario.

-  Men jeg klarer ikke den siste banen, sier Ola.

Kameraten Emil Bergstrøm liker «Mario Kart» best.

-  Det er sånn at man kjører rundt og skyter på de andre. Når man treffer, spretter man i lufta.

-  Ja og så er det forskjellige baner, legger Ola til.

-  Men hva gjør dere dersom dere ikke spiller GameBoy i baksetet på turen?

-  Vi kan lese blader også, sier Emil og Ola.

Tolv spill for baksetet

«Donkey Kong Country 2»

Alder: 3+, passer for barn fra seks og oppover

I dette klassiske plattformspillet er apekattene Diddy Kong og Dixie Kong ute på eventyr for å redde Donkey Kong. Du bytter mellom å spille Diddy og Dixie, som har forskjellige egenskaper. Du kan ri på forskjellige dyr, og ikke minst må du samle bananer på din vei. Spillet inneholder også småspill, og du kan koble sammen flere maskiner med kabel.

«Harry Potter og fangen fra Azkaban»

Alder: 3+, passer for barn fra sju og oppover

Det finnes ikke et barn i Norge som ikke kjenner til Harry Potter og hans krumspring på trollmannsskolen Galtvort.

I dette spillet får du i tillegg til Harry også styre Hermine og Ronny i et rollespillinspirert eventyr som inneholder mange spennende oppgaver. Det er flust av slåsskamper i spillet, der du gir Harry, Ronny og Hermine beskjed om hvilke magiske formler de skal bruke mot motstanderne.

«Wario Ware Inc.»

Alder: 3+, passer for barn fra seks og oppover

Her er et stort antall småspill, som ikke strekker seg over lengre tid enn noen få sekunder. Noen ganger er det enkle oppgaver som skal løses, som å knekke et speilegg i en bevegende panne eller kaste en diskos i riktig retning - men andre ganger går det vilt for seg når du skal treffe et nesebor med en finger, trekke inn rennende snørr eller hilse på en hundelabb. Svært morsomt og veldig oppslukende.

«Pokémon: Ruby»

Alder: 3+, passer for barn fra fem og oppover

Det er store sjanser for at baksetepassasjeren godt vet hva Pokémon er for noe.

Kort oppsummert så er det små, søte dyr, som du samler sammen. Men, på tross av at de er søte, er de egentlig kampdyr - du bruker dem til å slåss mot andre, det er aldri du som slåss selv.

Du kan ha med deg seks Pokémon til enhver tid, med forskjellige egenskaper, men utover det kan du samle sammen flere hundre av smådyra.

«Pokémon: Sapphire»

Alder: 3+, passer for barn fra fem og oppover

Dette er i utgangspunktet det samme spillet som «Pokémon: Ruby», bare at du kan få andre figurer i dette spillet.

Det er egentlig ikke noe poeng å kjøpe begge spillene, om ikke du har med en ekstrem Pokémon-fan å gjøre.

Hvis man kobler sammen «Pokémon: Ruby» og «Pokémon: Sapphire» ved hjelp av en kabel, kan man samle alle figurene - noe som er umulig med bare ett spill.

«Pokémon Pinball Ruby & Sapphire»

Alder: 3+, passer for barn fra seks og oppover

Dette er et perfekt spill for baksetet.

Vanskelighetsgraden er ikke så altfor høy, erfarne flipperentusiaster vil ikke finne mye her, men Pokémon-fans blir likevel sittende og spille i evigheter bare fordi det er så gøy, og selvfølgelig for å samle Pokémon (til sammen 200). Du kan velge mellom to forskjellige brett (bord), som er basert på henholdsvis Pokémon Ruby og Pokémon Sapphire.

«The Sims Bustin\' Out»

Alder: 3+, passer for barn fra ti år og oppover

I dette sims-spillet er du på besøk hos onkelen din i Sim Valley, og skal løse en rekke oppgaver du blir tildelt. Etterhvert som spillet skrider framover får du bedre bolig, flere jobber, stor bekjentskapskrets og mer penger å rutte med.

Store deler av spillet går - ved siden av å dusje, sove og gå på do - ut på å snakke med folk, og det kreves derfor en viss sosial forståelse samt ålreite engelskkunnskaper for å få fullt utbytte av spillet.

«Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3»

Alder: 3+, passer for barn fra fem og oppover

Alle kjenner rørleggeren Mario, og de fleste elsker ham. Dette er et barnevennlig spill på sitt aller beste, som suger spilleren inn i en verden som ikke raskt gir slipp. Kløktige gåter og intuitiv action gjør at voksne som barn vil finne glede i spillet. Her kan Mario få forskjellige egenskaper, som å fly (ved hjelp av en vaskebjørnhale!) eller svømme i vann med en froskedrakt. Et sikkert kjøp.

«Mario & Luigi: Superstar Saga»

Alder: 3+, passer for barn fra sju og oppover

Ei ond heks har stjålet stemmen til prinsesse Peach, og

erstattet den med bokstavelig talt eksplosive ord - hver gang hun åpner munnen, kommer det bomber ut. Dette må Mario og Luigi fikse, og reiser ut på et langt og spennende eventyr. Spillet er en blanding mellom rollespill og klassisk Mario-action (bare i 3D), og vil garantert fenge i mange timer.

«Metroid Zero Mission»

Alder: 7+, passer for barn fra åtte og oppover


Et klassisk spill fra Nintendos første konsoll er her tilbake, i opppusset versjon.

I kampen mot diverse monstre styrer du den kvinnelige heltinnen Samus, som har et stort arsenal av egenskaper, våpen og spenst, gjennom utenomjordiske labyrintlandskaper. Samus kan også gjøre seg om til en liten ball, for å slippe til på små steder.

Etter hvert som historien vokser seg til, griper den mer og mer tak i deg

«F-Zero: GP Legend»

Alder: 3+, passer for barn fra sju og oppover

Et futuristisk racingspill som engasjerer allerede fra første løp.

Svingene er krappe, farten er ekstremt høy, og kjøreteknikken setter seg raskt i fingrene - du finner fort ut hvordan du må ta svingene.

Du har muligheten til å følge en såkalt historiemodus, der du kan velge mellom åtte forskjellige figurer.

Ved hjelp av en kabel kan man koble sammen flere GameBoyer og spille mot hverandre.

«FIFA Football 2004»

Alder: 3+, passer for barn fra sju og oppover

Om du ikke allerede har et fotballspill, er dette rett tidspunkt å anskaffe et. Du skulle kanskje ikke tro at man kunne få en god fotballfølelse på en så liten skjerm som GameBoyen har, men det går faktisk svært så bra. Styringen fungerer bra, lagene er varierte og omfattende, og selv om du ikke er den aller største fotballfanen, vil du likevel kunne hente mye spenning fra spillet.

TIDTRØYTE: Bilen trenger slettes ikke å være i bevegelse for at man skal kunne spille spill i baksetet. Etter at fotografen dro, ble Emil Bergstrøm (7, til venstre) og Ola Skorgan (8) sittende igjen og spille en god stund