Lager film om Mayhem mot bandets vilje:

Spillefilmen om norsk black metal nærmer seg innspilling

Flere skuespillere til «Lords of Chaos».

BLIR FILM: Den svært turbulente historien til det norske black metal-bandet Mayhem blir spillefilm. Her bassist Necrobutcher (Jørn Stubberud), som var med på å starte bandet i 1984, på scenen i fjor vår. Foto: NTB Scanpix
BLIR FILM: Den svært turbulente historien til det norske black metal-bandet Mayhem blir spillefilm. Her bassist Necrobutcher (Jørn Stubberud), som var med på å starte bandet i 1984, på scenen i fjor vår. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den svenske regissøren Jonas Åkerlund står bak filmprosjektet «Lords of Chaos», som tar for seg historien til norsk black metal og spesifikt pionérene i bandet Mayhem.

Nå melder nettstedet Deadline at filmen har fått på plass flere skuespillere og at filmselskapene Vice Films, Insurgent Media, Chimney Pot og 20th Century Fox samarbeider om finansieringen.

Dermed kan det gå mot en snarlig innspilling for prosjektet, som har vært planlagt i årevis: Allerede i 2009 omtalte Dagbladet at filmens daværende produsenter forventet innspilling samme år.

Filter Film og TV kan for øvrig fortelle at Vice Films nylig har kontaktet Norsk Filminstitutt med en forespørsel om bilder av kirkebrenninger i Norge.

Turbulent historie

De nye skuespillerne som nå inntar roller er Emory Cohen, Jack Kilmer og Sky Ferreira. Ferreira er kjent som musiker også, og ga i 2013 ut et soloalbum.

Allerede i fjor ble det meldt at Rory McCulkin, yngre bror av barnestjerna Macauley Culkin, er klar for hovedrollen i filmen. Rory, nå 27 år, var noe av en barnestjerne selv, med blant annet en rolle i «Signs» fra 2002 å vise til. Som voksen har han blant annet spilt i skrekkfilmen «Skrik 4».

Det er ikke klart nøyaktig hvem filmens hovedrolle er basert på, men boka som filmen henter navnet på tar i stor grad for seg historien til Mayhem og gitarist Euronymous (Øystein Aarseth), som ble drept av Varg Vikernes i 1993.

Mayhem har en særs turbulent bandhistorie: I 1991, før bandet hadde gitt ut sitt første hele album, tok vokalist Per Ohlin livet sitt i et hus bandmedlemmene delte. Varg Vikernes spilte bass i bandet under navnet Count Grishnackh en kort periode tidlig på 1990-tallet, men havnet altså i konflikt med Aarseth.

Etter Aarseths død i 1993 besto bandet i praksis bare av trommeslager Hellhammer (Jan Axel Blomberg), som samlet tidligere medlemmer til ny satsing fra 1995. Mayhem er fremdeles et aktivt band, og ga ut foreløpig siste album i 2014.

MAYHEM-GRUNNLEGGER. Øystein «Euronymous» Aarseth drev platebutikken Helvete. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet
MAYHEM-GRUNNLEGGER. Øystein «Euronymous» Aarseth drev platebutikken Helvete. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer

Upopulær bok

Det er verdt å nevne at boka bak filmen, «Lords of Chaos» av amerikanske Michael Moynihan og norske Didrik Søderlind, er svært upopulær blant Mayhem-medlemmer og andre i black metal-miljøet:

I fjor uttalte bassist Necrobutcher (Jørn Stubberud) seg om filmen til magasinet Rolling Stone:

- Denne boka er noe jævla møl, og at noen dumme svensker skal filmatisere den er ikke greit. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å stanse denne filmen. Si til svenskene og Hollywood-folkene at de kan dra til helvete.

Det er ikke kjent om noe av innspillingen av filmen er planlagt lagt til Norge.