SPILLER HJEMME: Hver dag spiller tusenvis av nordmenn nettpoker fra sine egne hjem, og da kan vi diskutere hvor effektivt dette såkalte forbudet er, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SPILLER HJEMME: Hver dag spiller tusenvis av nordmenn nettpoker fra sine egne hjem, og da kan vi diskutere hvor effektivt dette såkalte forbudet er, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Nettpoker

Spilleforbud uten effekt

Finnes det noe mer provoserende enn politikere som aldri har møtt oss, men likevel insisterer på at de vet bedre enn oss hvordan vi skal bruke tiden og pengene våre?

Meninger

De behandler hele Norges befolkning som barnehagebarn som ikke vet sitt eget beste. Uten deres «beskyttelse» vil vi løpe rundt som hodeløse høns og skape kaos i inngjerdingen. De tror de befinner seg i en opplyst moralsk høyborg – men sannheten er at de har ekstremt lite kunnskap om mange av sakene de regulerer med forbud. Når disse forbudene i tillegg ikke har noen effekt, så er det på tide men en virkelighetssjekk.

Nettpoker er liksom ulovlig i Norge, hovedsakelig fordi regjeringsmakten ikke vil at folk skal bli spillegale. Derfor stryker de samtlige av oss over samme kam. Hvis ti av en million mennesker blir spillegale, ja da må jo nettpoker være ulovlig for de resterende 999.990 menneskene som har et normalt forhold til gambling. Dette oppleves som kollektiv avstraffelse anno 1700-tallet. Vi kan ikke drive og forby alt mulig fordi det er enkelte som roter det til. I så fall må vi forby høye stiger, tennvæske, motorsykler og brødristere også.

Det er ikke noe hyggelig å bli så til de grader undervurdert som menneske. Jeg trenger faktisk ikke noen som forteller meg hva jeg skal bruke mine hardt opptjente penger til. Og hvis regjeringen er så opptatt av og beskytte de som utvikler et spilleproblem, må de se seg selv i speilet. For å illustrere hvor lite gangsyn disse forståsegpåerne har, så nevner jeg Norsk Tipping. Hos dette statseide selskapet, som er et såkalt snilt selskap, unnskyld at jeg ler høyt, så er det fullt mulig og spille seg fra hus og gård uten problem. Men da er det greit, for da går jo 30 prosent av inntekten til gode formål.

Når det gjelder nettpoker, så er det er utrolig irriterende at de som kan minst om det, er de som regulerer det. Hver dag spiller tusenvis av nordmenn nettpoker fra sine egne hjem, og da kan vi diskutere hvor effektivt dette såkalte forbudet er. For det å spille eller ta ut penger fra disse nettstedene er ikke straffbart i seg selv. Forbudet gjelder bare norske banker som ikke har lov å gjøre overføringer til utenlandske spillsteder.

Men alle disse utenlandske spillstedene unngår denne loven uten anstrengelser. Noen av dem sender bare pengene gjennom et annet selskap, slik at alle nordmenn kan spille innen sekunder etter de har overført. Andre steder, som for eksempel PokerStars eller FullTiltPoker forlanger at du overfører via en internasjonal bank og så videre til pokerklienten. Dette gjør man med noen tastetrykk, og valgene er mange og helt sikre. Når du tar ut penger, så kan du få dem utbetalt direkte til din norske bankkonto.

En annen metode er å kjøpe et Paysafe-kort på din nærmeste Narvesen eller 7-Eleven og overføre på den måten. Hver dag tjener disse internasjonale bankene et stort beløp i gebyrer på slike overføringer – penger som kunne gått til norske banker eller veldedighet for den del. De som styrer og steller i dette landet har tydeligvis ingen anelse om at dette foregår, siden de tror et forbud har noen virkning. Enten stikker de hodet i sanden og later som ingenting, eller så mener de nettpoker er bortkastet tid og tviholder på forbudet av den grunn – og håper at en dag så vil de 200.000 norske pokerspillerne bli enige med dem. Kanskje de har sett til Saudi-Arabia og blitt inspirert, der ville de gjøre det ulovlig med sjakk fordi befolkningen heller burde bruke tiden sin på bønn.

Når folket opplever en lov som meningsløs, er man mye lettere tilbøyelig til å bryte den. I dette tilfellet kan den knapt kalles en lov i det hele tatt, mer en slags retningslinje om heller å spille hos Norsk Tipping – som ikke har noen spill hvor ferdighet er en faktor. Regjeringen vil heller at vi spiller Lotto, hvor sjansen er 1 til 5.379.616 for å vinne førstepremien, enn at vi bruker tid og penger på et spill hvor man faktisk kan påvirke utfallet selv.