Spillegalskap satt i system

Japanerne spiller kulespillet Pachinko for over 1800 milliarder i året.

TOKYO (Dagbladet.no): Du trenger ikke gå mange meterne i Tokyo før du støter på et skilt som reklamerer for «Pachinko».

Allerede klokka ni om morgenen danner det seg ofte kø utenfor disse stedene.

Innenfor dørene venter meter på meter med spillemaskiner med små metallkuler - såkalte pachinko-maskiner.

1800 milliarder i året

Pachinko ble opprinnelig oppfunnet etter annen verdenskrig, og var en mekanisk spillemaskin der man puttet på små metallkuler på toppen. Disse falt så nedover mot bunn av maskinen, hindret av en rekke spikre - og om du hadde flaks, så traff du et hull på bunn.

I dag er pachinko-maskinene langt mer modernisert, og framstår som høylydte, høyteknologiske arkademaskiner - men fortsatt er konseptet det samme: Små kuler skal treffe et lite hull - og alt er avhengig av flaks.

Ifølge Reuters så har pachinko-industrien nå en omsetning på over 1800 milliarder kroner i året, bare i Japan.

Røyker og spiller

I de talløse pachinko-hallene rundt om i landet sitter folk - for det meste eldre - passive foran maskinene. Det røykes tett, så luften er full av røyk. Lyden fra alle maskinene er inntrengende og høy, og ved siden av alle spillerne står bøtter fulle av de små metallkulene.

Spilleren kontrollerer kun hvilken hastighet kulene har når de kommer inn i maskinen, resten er opp til hvilken bane kulen velger forbi alle «spikrene» bak glassvinduet.

Er du heldig, så treffer kulen et (eller flere) små hull, da aktiviseres en «slot machine» ikke ulik det vi kjenner hjemmefra. Får du tre like bilder, strømmer det ut store mengder nye metallkuler.

Gambling ulovlig

Ettersom gambling med penger er ulovlig i Japan, vinner du ikke penger i pachinko. Ikke direkte, i hvert fall. Kulene du vinner kan du veksle inn i små gaver eller sigratter - men de fleste velger å løse dem ut i små sjetonger.

Og her kommer vrien som gjør at man kan tjene penger på pachinko. Tar man med seg de små sjetongene ut av pachinko-hallen, så finner man alltid et lite hull i veggen ikke langt unna.

I denne luken kan du veksle inn sjetongene i penger - dette er strengt tatt heller ikke lov, men det slås heller ikke ned på av myndighetene.

Siden mye av pachinko-markedet befinner seg i gråningen mellom lov og kriminalitet, kommer det ikke som noe overraskelse at man ofte finner en link mellom pachinko-hallene og organisert kriminalitet (som oftest Yakuza-mafiaen), skal man tro Pachinko-artikkelen på Wikipedia.

Kan sitte hele dagen

Du kan putte på penger direkte i pachinko-maskinen, da får du et lite antall kuler som slukes unna i forrykende fart. Våre 500 yen (rundt 30 kroner) forsvant på et minutt, uten noe gevinst å snakke om.

De fleste velger imidlertid å kjøpe store bøtter med kulene, så de kan sitte flere timer i strekk uten å måtte bry seg med å veksle inn flere kuler - mange blir sittende hele dagen.

På tross av at pachinko-hallene beholdt sin popularitet gjennom de japanske nedgangsårene på 90-tallet, er det nå snakk om at de timeslange øktene med kulespilling ikke appellerer nok til ungdommen til at det vil være populært også i framtida - det er noe bare tiden kan vise.

PÅ RAD OG REKKE: Spillerne møter opp tidlig om morgenen, og blir sittende i timesvis med store bøtter med kuler ved siden av seg.
STORE SKILT: De største pachinko-hallene er umulig å ikke legge merke til.
KJAPT TAP: Kulene som ble kjøpt for 500 yen (ca. 30 kroner) ble raskt borte - uten at jeg helt skjønte noe av det.
AVANSERTE De fleste pachinko-maskinene er nå høyteknologiske greier, med lys og lyd som trollbinder spillerne.