UNGE ASTRID: Filmen «Unge Astrid» tar for seg historien om forholdet mellom Astrid Lindgren som ung, og den tretti år eldre, gifte redaktøren i avisa hvor hun jobbet. Video: Nordisk Film Sverige Vis mer Vis mer

«Unge Astrid»

Spiller 30 år eldre elsker. Dette svarer han på kritikken fra Astrid Lindgrens datter

- Det som skjedde må ha påvirket forfatterskapet hennes, sier Henrik Rafaelsen.

- Astrid Lindgren er blitt en offentlig person, og jeg skjønner at en slik film kan være vanskelig for dem som hadde henne som mamma. Men det er ofte sånn med offentlige personer, at man ikke får ha dem helt for seg selv, sier skuespiller Henrik Rafaelsen til Dagbladet.

I den kommende kinofilmen om Astrid Lindgrens liv som ung, spiller norske Rafaelsen rollen som redaktør Reinhold Blomberg, som Lindgren fikk et forhold til som 17-åring. Blomberg var 30 år eldre enn Lindgren, gift, og sjefen hennes da hun jobbet i Vimmerby tidning.

Hun ble gravid med ham, noe som resulterte i en stor skandale. Lindgren ble sendt til Danmark hvor hun fødte sønnen deres Lars.

Datteren Karin Nyman har reagert sterkt på at det lages film av denne delen av Lindgrens liv. Hun mener filmteamet må ha tatt seg store friheter, siden Lindgren aldri fortalte om hvordan forholdet med Blomberg hadde vært.

- Hyllest til Lindgren

- Akkurat hvordan tilværelsen var for Astrid før hun fødte Lasse, vet intet menneske! Tiden i Vimmerby med sladderen, blikkene, foraktet og spørsmålene fikk nok mamma til å forstå inn til margen hva oppmerksomhet koster. Hun rømte fra Vimmerby og ville siden aldri mer bli utsatt for den typen interesse for sitt privatliv. At det skal «diktes fritt» rundt akkurat denne tiden i Astrids liv, føles absurd, sa Nyman til det svenske tidsskriftet Vi.

Hun er sikker på at Lindgren hadde sagt «et rungende nei» til filmen, hvis hun hadde levd i dag.

Skuespiller Henrik Rafaelsen mener filmen er en hyllest til Lindgren.

SPILLER BLOMBERG: Henrik Rafaelsen spiller mot Alba August i den svenske filmen «Unge Astrid» Foto: Nordisk Film Sverige
SPILLER BLOMBERG: Henrik Rafaelsen spiller mot Alba August i den svenske filmen «Unge Astrid» Foto: Nordisk Film Sverige Vis mer

- Man skal trå litt forsiktig og være litt følsom når man går inn i andres private sfære. Det har det vært mange eksempler på i det siste, blant annet med romaner, som tar utgangspunkt i virkelige hendelser. Men det har nok ikke vært meningen å «dikte fritt» i denne filmen. Det som skjedde var dramatisk nok, man trenger ikke sprite det opp, sier Rafaelsen.

- Denne filmen er en hyllest til hennes mot og kreativitet, og belyser også hennes forfatterskap. Det som skjedde må ha påvirket forfatterskapet hennes, legger han til.

- Kan være problematisk

Han mener også at historien hadde vært interessant uansett om kvinnen dette skjedde med ikke hadde endt opp med å bli en kjent barnebokforfatter.

Det er laget utallige filmer basert på virkelige hendelser, hvor manusforfatterne har tatt kunstneriske friheter.

Rafaelsen mener dette kan være problematisk, men legger til at det samtidig er vanskelig å unngå i en spillefilm.

- Det er få mennesker som vil like å bli framstilt i et verk. Særlig hvis de føler at noen har tatt seg store friheter og gravd i veldig private ting. Samtidig tror jeg det er vanskelig å komme utenom. Hvis man ikke kunne tatt noen kunstneriske friheter er det ikke mye man hadde kunnet lage, sier han.

- Hvordan var det å spille en voksen mann som innleder et forhold til en 17-åring?

- Jeg har lest brev han har skrevet, og det er noen forsonende trekk ved ham. Han betalte penger til barnet deres hele livet. Han var virkelig forelsket i Lindgren, og ville gifte seg med henne og ta hånd om barnet. Det var hun som heldigvis skjønte at det var en dårlig idé, sier Rafaelsen.

Han legger til at Blomberg var i en rettssak om skilsmisse fra sin andre kone på tidspunktet da han innledet forholdet med Lindgren.

- Jeg tenker at det ikke var så mye galt med Blomberg, bortsett fra at det er en dårlig idé at en 17-åring og en 47-åring skal gifte seg. Han ville godt, men han var helt urealistisk, sier han.