Spiller «Hamlet» med ekte hodeskalle

Dødssyk donerte kraniet sitt til Shakespeare-kompani.

(Dagbladet.no): Når skuespilleren David Tennant (37) ved teaterkompaniet Royal Shakespeare Company fremførte den klassiske hodeskallescenen i «Hamlet» i august i år, var det et ekte menneskekranie han holdt i hånden.

Oppsetningen i William Shakespeares hjemby Stratford-upon-Avon fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker, skriver BBC News. Men først nå avslører teaterkompaniet at det ble brukt en ekte skalle på scenen.

Kraniet tilhørte pianisten Andre Tchaikowsky, som døde av kreft i 1982, bare 46 år gammel. Han donerte kroppen sin til vitenskapen, og skallen til Shakespeare-teateret.

- Vi håper Tchaikowsky ville vært fornøyd med at hans siste vilje nå er oppfylt, sier David Howells ved Royal Shakespeare Company til BBC News.

Skallen har blitt liggende så og si ubrukt i 25 år. Den har vært brukt ved fotografering og teaterprøver, men aldri før har noen skuespiller følt seg komfortabel ved å bruke den i en forestilling med publikum tilstede.

Tennant gjorde det imidlertid 22 ganger i høst, og nå varsler teaterkompaniet at de også vil bruke den ekte hodeskallen når de spiller Hamlet i London i desember.

Skotske David Tennant er fra før av mest kjent for sin hovedrolle i science fiction-serien «Doctor Who».

STØVET NED I 26 ÅR: Hodeskallen som Shakespeare-kompaniet fikk i 1982, har blitt tatt i bruk på scenen. Det er David Tennant som har rollen som Hamlet i den moderne oppsetningen. Foto: SCANPIX
STØVET NED I 26 ÅR: Hodeskallen som Shakespeare-kompaniet fikk i 1982, har blitt tatt i bruk på scenen. Det er David Tennant som har rollen som Hamlet i den moderne oppsetningen. Foto: SCANPIX Vis mer