Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spiller kjærester i «Øyevitne», fikk i hjemmelekse å se homofilm

- Mannfolka i «Brokeback Mountain» er fremstilt på en ikke-typisk homofil måte.

SKJULT KJÆRLIGHET: Mellom to tenåringsgutter i «Øyevitne». Foto: NRK
SKJULT KJÆRLIGHET: Mellom to tenåringsgutter i «Øyevitne». Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): De to 19-åringene som spiller hemmelige kjærester i NRKs krimserie «Øyevitne», er hetero på privaten. Ingen av dem hadde kysset en gutt før innspillinga, røper Odin Waage og Axel Gehrken Bøyum til homonettstedet Gaysir.

Blant forberedelsene til tv-serien fikk de beskjed av regissør Jarl Emsell Larsen om å se filmen «Brokeback Mountain».

- Mannfolka i den filmen er fremstilt på en ikke-typisk homofil måte. De er bare to barske gårdsgutter og har en helt naturlig tiltrekning til hverandre, som heller ikke er overdrevet. Jeg kunne forstå det på en måte. Det er bare en sånn kraft mellom to personer, og det er det samme om det er to gutter, eller en gutt og en jente, sier Waage til Gaysir.

Måtte kline med hverandre «Brokeback Mountain» er regissert av taiwansk-amerikanske Ang Lee og skapte stor begeistring da den kom i 2005. Filmen fikk en lang rekke priser, blant annet Oscar for beste regi, beste omarbeidede manus og beste filmmusikk.

Filmen skildrer to sauegjetere i Wyoming på sekstitallet, spilt av Heath Ledger og Jake Gyllenhaal; deres tiltrekning til hverandre og hvordan de må skjule sitt forhold for omverdenen. Kritikerne hyllet den for å være en universell historie om tragisk kjærlighet, basert på et homoseksuelt forhold.

Også gutta i «Øyevitne» må holde forholdet sitt skjult for familie og venner. Dermed kan de heller ikke fortelle politiet om det de ble vitne til under et hemmelig stevnemøte: Drapene på en rekke MC-folk i et bortgjemt sandtak på Mysen.

De to unge skuespillerne måtte blant annet kline med hverandre foran kamera.

Tok det der og da - Jeg husker vi fikk beskjed om at vi skulle øve hjemme på den scenen, fordi det skulle være et saftig og stort kyss. Men vi bare så på hverandre og spurte om den andre hadde gjort det før. Da vi begge nikket, bestemte vi oss for å ta det der og da på settet, sier Axel Gehrken Bøyum til Gaysir.

Serien har fått overveidende god mottakelse av kritikerne, og det skyldes ikke minst innsatsen fra de to 19-åringene.

- De imponerer med sitt naturlige, dempede spill, og samspill, skriver Bergens Tidende.

- Skuespillerprestasjonene er sterke, konkluderte Dagbladet og mente serien, basert på de første episodene, holdt til terningkast fem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling