Spiller kona til Ibsen

NRK Drama er i gang med innspillingen av en TV-film om Henrik Ibsens kone og inspirator, Suzannah Ibsen. Wenche Foss skal spille Suzannah som gammel.

TV-opptakene er allerede i full gang i NRK Dramas studio i Nydalen i Oslo. Etter det Dagbladet erfarer skal Norges teaterdiva Wenche Foss (85) spille Suzannah som gammel. Skuespillerne Ane Dahl Torp (27) og Hildegunn Riise (44) skal spille Suzannah som henholdsvis ung og middelaldrende.

- Nei, dette vil jeg ikke si noe om. Det er hemmelig, sier Wenche Foss selv. Det er Berit Nesheim, best kjent for den Oscar-nominerte filmen «Søndagsengler», som har regien på filmen om Suzannah Ibsens liv.

Fosses ånd

NRK har fått dramatikeren og forfatteren Jon Fosse til å skrive manus. Fosse er kjent som den største norske dramatikeren etter Ibsen. Nå får han muligheten til å forme det dramaturgiske stoffet og påvirke ettermælet til en av Norges mest myteomspunne kvinner.

Ved å brenne all korrespondanse mellom seg og ektemannen, sørget Suzannah Ibsen selv for å slette viktige spor om deres personlige forhold og hvor mye hun har påvirket Ibsen som forfatter.

Streng dame

I historiens lys har hun ofte blitt framstilt som en selvutslettende, men streng og myndig dame som jaget de dårlige vennene bort og tvang Ibsen til å skrive. Men uten Suzannah hadde Ibsen neppe blitt den framsynte dramatikeren han er regnet som, mener Ibsen-biograf Robert Ferguson:

- Det var hun som påvirket ham til å skrive om kvinner. Jeg forstår det slik at Suzannah nærmest bevisst drev kvinnesak gjennom sin mann, sier Robert Ferguson, som ga ut «Henrik Ibsen. Mellom evne og higen» i 1996.

Han avviser at Suzannah hadde en selvutslettende karakter.

- Det var naturlig for den tids kvinner å ofre seg for mannen. Suzannah brukte tvert om sin posisjon til å slå et svært viktig slag for kvinnesaken, sier Ferguson. Skuespillerne som skal tolke Suzannah, er ikke ukjente med Ibsen. Ane Dahl Torp har spilt Hedda Gabler ved Teatret Vårt i Molde, mens Wenche Foss har medvirket i hele sju Ibsen-oppsetninger på Nationaltheatret.

God Ibsen-tolker

Hennes mest kjente Ibsen-tolkninger er rollene som Ella Rentheim i John Gabriel Borkman og mor Aase i «Peer Gynt». Hildegunn Riise har på sin side erfaring med både Jon Fosse og Berit Nesheim.

Hun har blant annet spilt i Fosses «Vakkert» og Nesheims «Søndagsengler».

Suzannah Ibsen ble 78 år gammel, og døde i sin egen leilighet i Arbins gate i Oslo. Da hadde ektemannen gått bort åtte år tidligere med disse ordene: «Min søte, søte frue, hvor har du vært snild og god mot mig.»

BLIR SUZANNAH: Wenche Foss skal spille Suzannah Ibsen som gammel. Det blir sagt om Suzannah at det var hun som påvirket sin mann til å skrive om kvinner.